STICHTING NEDERLAND SCHOON

Het Nederland Schoon 'Voorzieningendebat'

Welke rol spelen afvalbakken bij het voorkomen van zwerfafval

Den Haag, 28 november 2003 - Maandag 8 december aanstaande vindt van 11.00 - 13.00 uur in Utrecht het Voorzieningendebat van de Stichting Nederland Schoon plaats. Stedenbouwkundigen, wethouders en directeuren van de reinigingsdiensten uit de steden Amsterdam, Utrecht en Almere zullen van gedachten wisselen over rol en inzet van voorzieningen in de strijd tegen zwerfafval.

Dit debat is de derde in een reeks debatten. Uit het eerste debat over verbalisering, waarin onder leiding van Bert van Delden, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, de justitieel betrokken partijen deelnamen, kwam naar voren dat zwerfafval behalve consequenties voor de omgeving ook invloed heeft op de veiligheid of op zijn minst het veiligheidsgevoel van burgers in de openbare ruimte. Het tweede debat, dat werd voorgezeten door VVD Tweede-Kamerlid Erica Terpstra, ging over verantwoordelijkheid. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid vroegen zich af wat er gebeurd is tussen 'de Efteling en Dance Valley'. Zij vonden dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de burger zelf ligt, maar dat de partijen die opereren in het maatschappelijk veld hierin mogelijk een motiverende of stimulerende rol hebben.

Bij dit derde debat onder leiding van SBS televisiepresentatrice Cilly Dartell, zijn drie steden vertegenwoordigd die door hun inzet van voorzieningen tegen zwerfafval om verschillende redenen onderscheidend zijn. De jonge stad Almere heeft onlangs een ultramodern afzuigsysteem in gebruik genomen, waardoor de bakken automatisch ondergronds worden leeggezogen. In Utrecht worden momenteel de plannen uitgewerkt voor de herindeling van het gebied rond Hoog Catharijne. Het is interessant te zien op welke wijze bij dit grootschalige project rekening wordt gehouden met de voorzieningen tegen zwerfafval. Amsterdam kenmerkt zich met de oude binnenstad als een stad waar weinig plaats is voor moderne voorzieningen, toch weet ook Amsterdam serieus de strijd aan te gaan met het zwerfafval. Aan de gedachtewisseling zal tevens worden deelgenomen door prof.dr. D. Stapel, Hoogleraar sociale Psychologie aan de Universiteit van Groningen.

Deelnemende partijen
De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Cilly Dartell. Verder zullen de volgende deelnemers uit Almere, Amsterdam en Utrecht en de wetenschap participeren.

Almere

- Mevrouw J. Haanstra, wethouder Stedelijk Beheer, Onderwijs en Emancipatie bij de Gemeente Almere

- De heer drs. ing. H. Bouweriks, directeur Reinigingsdienst bij de Gemeente Almere

- De heer ir. E. Wiltink, projectleider 'de stofzuiger' bij Dienst Stadscentrum

Amsterdam

- Mevrouw E. Iping, wethouder Beheer Openbare Ruimte, Stedelijke Ontwikkeling, Bouwen, Wonen, Welzijn, Onderwijs, Zorg, Diversiteit en Cultuur bij Stadsdeel Amsterdam-centrum

- Mevrouw H. Raasing, directeur Reinigingsdienst bij Stadsdeel Amsterdam-centrum

- De heer ing. H. Miskotte, stedenbouwkundige bij Dienst Ruimtelijke Ordening

Utrecht

- De heer mr. J.H.C. van Zanen, wethouder Openbare Ruimte, Financiën, Economische Zaken, Monumenten en De Wijken Utrecht Oost & Utrecht Noord-Oost bij de Gemeente Utrecht

- De heer drs. A. Wiersma, manager Operations, Reiniging & Havendienst bij de Gemeente Utrecht

- De heer E. Van den Boogaard, gebiedsmanager Stationsgebied H.C beheer en veiligheid bij Project Organisatie Stationsgebied


- De heer prof.dr. D. Stapel, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Groningen

Wij verwelkomen u graag op maandag 8 december om 10.30 uur in Huize Molenaar, Korte Nieuwstraat 6 te Utrecht. Indien u met de auto komt dan kunt u het best parkeren in de parkeergarage aan de Springweg.

Gezien het beperkt aantal plaatsen willen wij u vragen u telefonisch, of door middel van het retourneren van bijgaande fax, voor vrijdag 5 december aan te melden bij Edward Verhey of Rubia Jessurun op het volgende telefoonnummer 020- 676 86 66/06 53 777 473 en faxnummer 020 673 54 31.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

28 nov 03 17:02