RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 1208 Hilversum, 2 december 2003

Spiegels
Johnny Kamperveen, journalist op zoek naar gerechtigheid

Maandag 8 december 2003 van 15.00-16.00 uur, rvu / 747 am

Vandaag in RVU's Spiegels: een documentaire uit 1993 over de op 1 november jl. overleden radio- en televisiejournalist Johnny Kamperveen.

Op 8 december 1982 werden in Suriname 15 vooraanstaande burgers door het leger, o.l.v. Desi Bouterse, vermoord. Eén van de slachtoffers was de vader van Johnny: André 'Ampie' Kamperveen, directeur & oprichter van ABC radio (Ampies Broadcasting Corporation). Op 7 december 1982 was het gebouw van ABC radio door militairen in brand gestoken. Bijna elf jaar zou ABC daarna niet meer in de ether zijn.

Na de decembermoorden vluchtte Johnny Kamperveen naar Nederland; hier presenteerde hij diverse radio- en televisie-programma's. Kamperveen had sinds zijn vlucht twee doelen in zijn leven: de schuldigen van de moorden moesten worden berecht én radio ABC moest herrijzen. Samen met zijn broer Henk herbouwde hij in Paramaribo de studio. In december 1993 ging ABC radio opnieuw de lucht in. RVU-programmamakers Louis Bogaers en Ben Kolster volgden Kamperveen destijds in Suriname en spraken met hem en anderen over het verleden en de toekomst van het station en over de democratie in Suriname.

rvu.nl / spiegels@rvu.nl

Spiegels is de wekelijkse portrettenserie van de RVU op 747 AM. Daarin worden markante persoonlijkheden geïnterviewd uit alle geledingen van de samenleving, over hun werk en hun persoonlijk leven.

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré
RVU/// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)