NATIONALE JEUGDRAAD

Jongeren Nationaal Jeugddebat roepen VWS ter verantwoording

Jongeren roepen staatssecretaris VWS ter verantwoording Waar is het Jeugdbeleid gebleven?

Maandag 8 december vindt in de Tweede Kamer het Nationaal Jeugddebat plaats en gaan ruim 100 jongeren (12-18 jaar) uit heel Nederland in debat met staatssecretaris Ross over het jeugdbeleid. Dit beleid is steeds meer bij gemeenten komen te liggen, maar de deelnemers van het Jeugddebat vragen zich af: wat doet die gemeente eigenlijk voor mij? en willen nu van Ross weten of zij daar wél zicht op heeft. Andere onderwerpen zijn Integratie en tolerantie (minister Verdonk), Jeugdtoezichthouders voor meer veiligheid op straat (minister Remkes) en Zorgstructuren op scholen (staatssecretaris Ross). De themacommissie Ouderenbeleid gaat als laatste met de jongeren in debat over ouderenbeleid.

Methode Nationaal Jeugddebat
Er wordt gedebatteerd volgens de methode van het Nationaal Jeugddebat, waarbij de jongeren aan politici een voorstel doen waarover ze vervolgens debatteren. De ruim 100 deelnemers (12-18 jaar) zijn uit het hele land afkomstig en zijn geselecteerd bij de Provinciale Jeugddebatten eerder dit jaar, waar ze ook onderwerpen hebben aangedragen die zij belangrijk vonden. Om zich goed voor te bereiden, hebben de jongeren een trainingsweekend gevolgd en zijn ze twee dagen bij elkaar gekomen om de voorstellen te bespreken en zo aan te passen dat ze haalbaar zijn. Tevens hebben ze leeftijdsgenoten gevraagd hoe zij over een aantal onderwerpen dachten. Door deze interviews is een goed beeld ontstaan wat leeft onder een brede groep jongeren. De uitkomsten zijn verwerkt in het verslag van het JIJ (Jongeren Interviewen Jongeren)-onderzoek.

Het doel van het Nationaal Jeugddebat is niet alleen om jongeren meer bij de politiek te betrekken, maar ook om de politiek te verbeteren met de vaak zinvolle inbreng van jongeren. Er wordt gestreefd naar een zo breed mogelijke afspiegeling van de Nederlandse jeugd. In navolging van het Nationaal Jeugddebat zijn op steeds meer plaatsen initiatieven voor lokale of provinciale jeugddebatten.

Kamercommissie Jeugdbeleid
Agnes Kant (SP) heeft een motie ingediend om een Kamercommissie Jeugdbeleid in de Tweede Kamer in te stellen. De regering wil een integrale beleidsvisie ontwikkelen en het jeugdbeleid moet volgens haar dan ook integraal in de Kamer worden behandeld. Kant vond dat tijdens het behandelen van de begroting nauwelijks aandacht was voor jeugd en in het bijzonder kindermishandeling.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.jeugddebat.nl

Noot voor redactie,