Gemeente Enschede

Goede huisvesting, welzijn en zorg voor kwetsbare burgers


Enschede, 03-12-2003

Gemeente, woningcorporaties, zorgaanbieders en zorgkantoor sluiten uniek convenant.

Op 8 december aanstaande ondertekenen de gemeente Enschede, woningcorporaties, zorg- en welzijnaanbieders en het zorgkantoor een uniek convenant. In dit convenant verplichten de partijen zich er gezamenlijk voor te zorgen dat alle (kwetsbare) Enschedese burgers in de toekomst kunnen beschikken over adequate huisvesting, welzijn en zorg in een leefbare en veilige omgeving. Hiertoe wordt Enschede opgedeeld in zogenaamde woonservicegebieden verdeeld over de vijf stadsdelen.

De doelgroep bestaat in het bijzonder uit kwetsbare groepen. Het gaat om ouderen, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, (ex)psychiatrische patienten, dak- en thuislozen en mensen die bij wonen, welzijn en zorg hulp nodig hebben van anderen. Doel is dat woonservicegebieden in de toekomst over dusdanig optimale voorzieningen beschikken, dat de doelgroep zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. In het convenant zijn per partij prestatieafspraken opgenomen. Woningcorporaties verplichten zich bijvoorbeeld voldoende nieuwe, geschikte huurwoningen te bouwen. Zorg- en welzijnsinstellingen garanderen onder meer, dat er in de buurt voldoende aanbod is van geschikte zorg. En de gemeente is ervoor verantwoordelijk dat er bijvoorbeeld voldoende winkelvoorzieningen zijn voor de dagelijkse boodschappen.

De ondertekenaars van het convenant zijn:
Gemeente Enschede, Zorgkantoor Twente, Domijn, De Woonplaats, Volion, Ons Huis, Thuiszorg Enschede-Haaksbergen, Breeder Veld, Dr. Ariënshuizen Enschede-Glanerbrug, De Posten, Bruggerbosch, Zorggroep Manna, Mediant, Zorgpalet, St. Gezondheidscentra Enschede, Aveleijn, Estinea en Stichting Welzijn Ouderen. Het convenant staat open voor elke andere partij die zich verbinden wil aan de ambities en intenties ervan.

---

Gepubliceerd op 03-12-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar