Leger des Heils

Nieuwe serie NCRV De mensen van de Straatzorg


- December 3, 2003 - 4:25 PM

Nieuwe serie NCRV De mensen van de Straatzorg
Uitzending op maandag 8, 15 en 22 december 2003 en 5 januari 2004 om 22.30 uur, 4 afleveringen, Ned. 1

Vanaf 8 december is de nieuwe vierdelige docusoapserie 'De mensen van de Straatzorg' te zien bij de NCRV. Na programma's in dit genre als De mensen van de roofdierenopvang en De mensen van de Bazaar volgt nu de achttiende serie. In De mensen van de Straatzorg volgen we zeven medewerkers van het Leger des Heils die elk om verschillende redenen hebben gekozen voor het werken met dak- en thuislozen.

Zorg voor elkaar is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Toch zijn De mensen van de Straatzorg dag in dag uit gedreven anderen te helpen. Zoals Tonnie en Jeroen; Leger des Heils medewerkers die er geregeld met de fiets op uit trekken om contact te maken met mensen die op straat rondzwerven.
En Marije, zij is net begonnen bij het Leger des Heils en werkt op de afdeling Meerzorg. Hier wonen tijdelijk vijftien daklozen, die medische zorg nodig hebben. Verpleging is het daadwerkelijke werk van Marije, maar het directe sociale contact met de mensen is voor haar minstens zo belangrijk.
Vivina en Loes werken in de psychiatrische zorg van het Leger, welke plaatsvindt op de afdeling Adelante, waar daklozen huizen met zware psychiatrische problemen. Als deze zorg er niet voor hen zou zijn, zwierven ze nog steeds op straat.
Ineke werkt voor een project van het Leger des Heils genaamd Grijs Genoegen. Zij probeert in contact te komen met oudere mensen die weliswaar een dak boven hun hoofd hebben, maar dat met hangen en wurgen voor elkaar hebben gekregen. Mensen die vereenzamen en zichzelf verwaarlozen staan centraal. Het ingrijpen van Ineke voorkomt dat deze mensen in een sociaal isolement terechtkomen.
Majoor Jongejans is geestelijk verzorgster en heeft een vrijwel blanco agenda aan het begin van de week. Ze vult haar tijd op met alles waarvoor een luisterend oor en begeleiding nodig is. Majoor Jongejans kent zo ongeveer iedere dak- en thuisloze in Utrecht, is een vertrouwenspersoon en vervult waar mogelijk een soort moederrol voor de klanten. Ze is de steun en toeverlaat voor iedereen die het moeilijk heeft. Ook is ze de spil in het naderende kerstfeest. Diverse Leger des Heils huizen kloppen bij haar aan voor de organisatie van Kerst.

Kijk ook op: www.demensenvan.nl