RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 1208-1212 Hilversum, 4 december 2003

HALTE 747AM

- locatie: vissershaven Scheveningen -
Maandag 8 t/m 12 december 2003, 13.05-13.30 uur, rvu / 747am

Zondagnacht gaan de trossen los en pas vijf dagen later keren ze terug van zee. Voor de kottervissers van Scheveningen is dat een doorsnee werkweek. Op vrijdag om vijf uur 's ochtends komen de kratten aan land en gaan de tonnen vis door de handen van de sorteerders. Daarna draait de klok van de afslag, wisselt de waar van eigenaar en begint de cyclus opnieuw. Zolang er genoeg vis is, tenminste...

De vissers met grote 'fabrieksschepen' zijn tevreden: "Je kunt over de haring lopen!". Was er in 1974 nog een totaal vangstverbod, nu gaat het goed met de haring. Dat zal de visserijraad van de EU waarschijnlijk bevestigen, half december, bij de bekendmaking van de visquota voor 2004. De vissers op schol en tong komen er slechter vanaf. Na jaren van vangstbeperking verwachten ze volgend jaar nóg minder te mogen vangen. Tot het moment dat het niet meer gaat. Veel vissers hebben hun vak al moeten opgeven.

Het team van Halte 747 parkeert zijn bus een week lang in de Scheveningse haven. Om mee te lopen met visser en veilers, kopers en controleurs. Om verhalen te horen over noodweer en 'nooit thuis', boeten en boetes, de goeie ouwe tijd en de onbekende toekomst. Een portret van een vissersdorp in verandering.

Programmamakers: Annette van den Berg, Miranda van Keulen, Arien Metz , Hans Noortman, Marcia Welman en Sonny in 't Zandt. Eindredactie: Maya Schepers.

halte747am.nl

halte747@rvu.nl

Halte 747AM is een radioprogramma van de RVU en de VARA. Rijdende reporters trekken wekelijks met hun Halte 747-bus naar een andere plaats in Nederland. Vanuit die mobiele studio maken ze iedere werkdag een portret van de locatie en de mensen die er wonen en werken.


Noot voor de redactie (