Gemeente Rotterdam

Nr. 50
4 december 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 8 t/m 14 december 2003

Wethouder Van der Tak neemt advies over diversiteit in ontvangst

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) ontvangt maandag 8 december om 9.00 uur in kamer 113 van het stadhuis het advies 'Naar een hogere graad van diversity' van de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS). Voorzitter van de SAMS Anton Zijderveld zal het advies overhandigen. SAMS heeft het rapport geschreven in reactie op het collegeprogramma, dat een hogere graad van diversiteit voorstaat. Beleid is er al genoeg, aldus de SAMS, het is nu vooral taak te controleren of de afspraken wel nagekomen worden. Het advies raadt daartoe een aantal toetsingsinstrumenten aan. (Voor meer informatie: Leo Balai, directeur SAMS, tel. 010 - 213 30 81)

Burgemeester Opstelten luncht met Europarlementariërs

Burgemeester mr. Ivo Opstelten luncht maandag 8 december om 12.00 uur aan boord van de Nieuwe Maze met een aantal Nederlandse Europarlementariërs. Het doel van het dagje 'Europa in Rotterdam' is de gevolgen van de Europese milieu wet- en regelgeving in kaart te brengen. In de ochtend wordt o.a. gediscussieerd over de knelpunten waarmee Rotterdam geconfronteerd wordt bij de praktische uitvoering van die regelgeving. De Europarlementariërs zullen een toelichting geven op hun milieudossiers. Ze doen dat voor Rotterdamse milieudeskundigen van verscheidene diensten zoals het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, Gemeentewerken DienstCentraal MilieuBeheerRijnmond en de ROTEB. (Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Chris de Lange, tel. 010 - 489 69 89)

Wethouder De Faria neemt boek over Vrouwenopvang in ontvangst

Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt woensdag 10 december om 10:00 uur op kamer 113 van het stadhuis het boek 'Samenlopen van omstandigheden, een eeuw vrouwenopvang in Rotterdam' in ontvangst. Het boek gaat over de institutionalisering van de vrouwenopvang. Rotterdam was een belangrijke bakermat voor de vrouwenopvang, zo blijkt uit het jubileumboek. (Voor meer informatie: Peter Bulthuis, tel. 010 - 476 86 09)

Burgemeester Opstelten legt krans bij Mariniersmonument

Burgemeester mr. Ivo Opstelten woont woensdag 10 december om 11 uur op het Oostplein de jaarlijkse militaire plechtigheid bij ter herdenking van de gevallenen van het Korps Mariniers. Dat gebeurt ter gelegenheid van het 338-jarig bestaan van het korps. Samen met Commandant generaal-majoor W.A.J. Prins inspecteert hij de aangetreden troepen der mariniers en begroet hij het vaandel van het korps. Vervolgens legt hij een krans bij het Mariniersmonument. (Voor meer informatie: Korps Mariniers, tel 010 - 453 97 02)

Wethouder Van Sluis lanceert City-Infopunten

Wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) lanceert woensdag 10 december om 15.00 uur bij Engels in het Groothandelsgebouw zogeheten City-Infopunten. Dat zijn eerstelijns-informatievoorzieningen, waar mensen een plattegrond en een select aanbod van folders en brochures kunnen krijgen. Tot nu toe konden mensen die recreatieve of toeristische informatie willen maar op één plaats terecht: bij de ANWB/VVV aan de Coolsingel. Daarin komt nu verandering. De punten bevinden zich bij Engels, Beurs-WTC, boekhandel Donner, de centrale Bibliotheek Rotterdam, de Kop van Zuid, Rotterdam Airport en Ahoy' Rotterdam. (Voor meer informatie: Rotterdam Marketing, Mary Andriesse, tel. 010 - 205 15 00)

Wethouder Hulman opent vernieuwde metrostation Voorschoterlaan Met de onthulling van een kunstwerk in de centrale hal opent Stefan Hulman, wethouder Kunstzaken en Vervoer, woensdag 10 december om 15.00 uur het gerenoveerde metrostation Voorschoterlaan. Het kunstwerk is gemaakt door de Rotterdamse kunstenares Lisa van Noorden in opdracht van Op de MuurEN. Vervoer, Transformatie en 2003 zijn de thema's van dit kunstwerk.. De historische Vlinderbuurt in Rotterdam Kralingen vormt hier de leidraad. Het materiaal van het kunstwerk is graffiti-bestendig. Met de plaatsing zet de RET het beleid voort om kunst toe te passen in de metrostations. (Voor meer informatie: RET, Dorien Oosterman, tel 010 - 447 52 74)

Wethouder Van der Tak opent ROC Zadkine Marconistraat

Wethouder Sjaak van der Tak (o.m. Onderwijs) opent woensdag 10 december om 16.30 uur het nieuwe schoolgebouw van het ROC Zadkine aan de Marconistraat 16. In dit gebouw zal het ROC Zadkine MBO-onderwijs voor de opleidingen verpleging en verzorging, apothekers- dokters- en tandartsassistenten, optiek- en laboratoriumonderwijs verzorgen. Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 2000 voltijd en deeltijd studenten. (Voor meer informatie: Drs. A. van den Berg-Ram, directeur Opleidingencentrum GLO, tel. 010 - 489 11 93)

Burgemeester Opstelten opent evenement van Amnesty International Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent woensdag 10 december om 17.00 uur in een tent op het Schouwburgplein een groot opgezet evenement ter gelegenheid van de 55ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Organisator is Amnesty International, dat deze dag aangrijpt om aandacht te vragen voor mensen die zich in andere landen inzetten voor de rechten van de mens. Het evenement wordt tegelijkertijd ook in Groningen, Deventer, Nijmegen, Utrecht en Den Bosch gehouden; meer dan honderd tv-persoonlijkheden, cabaretiers en dj's verlenen hun medewerking. Om 21.00 uur sluit een bekende dj het programma af. (Voor meer informatie: Nicole Sprokel, Amnesty International, tel. 020 - 626 44 36 of 06 - 22 10 99 64)

Wethouder Hulman reikt Pierre Bayle Prijs uit aan Hans Achterhuis

Cultuurwethouder Stefan Hulman reikt woensdag 10 december om 17.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam de Pierre Bayle Prijs voor de Cultuurkritiek 2003 uit aan theoloog en filosoof Hans Achterhuis. De Pierre Bayle Prijs is in 1956 ingesteld door de Rotterdamse Kunststichting (RKS) en inmiddels ondergebracht bij de Pierre Bayle Stichting. Om de twee jaar gaat de prijs naar een cultuurcriticus en een kunstcriticus. Voor beide genres geldt dat personen voor de prijs in aanmerking komen die stelselmatig en op literair niveau gedurende verscheidene jaren hun bemiddelende kritische taak opbouwend en gezag-afdwingend hebben verricht. (Voor meer informatie: RKS, Liesbeth Levy, tel 010 - 433 58 33)

Wethouder Van Sluis spreekt op 'kraamkamer'-congres Wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastructuur) houdt donderdag 11 december om 9.40 uur een toespraak tijdens het congres 'Best Practices in Science Based Incubators', in het Inntel Hotel aan de Schiedamsedijk. Het woord 'incubator' laat zich het best vertalen als kraamkamer voor nieuwe ondernemingen. Rotterdam is voorloper op dit gebied, onder meer door de 'Life science incubator' van het Erasmus Medisch Centrum. Het congres begint 9.00 uur. (Voor meer informatie: mevrouw Helian Ophorst (Science Alliance), tel. 070 - 358 80 60; Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink, tel. 010 - 417 20 03)

Wethouder Hulman introduceert parkeren met creditcard Vervoerwethouder Stefan Hulman introduceert donderdag 11 december om 10.00 uur tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek van Hotel New York op de Kop van Zuid het parkeren met creditcard in Rotterdam. Vanaf dat moment is het mogelijk bij 44 parkeerautomaten in het centrum van de stad en in de directe nabijheid van toeristische attracties in Rotterdam met Visa en Master Card te betalen. Met deze uitbreiding van betalingsmogelijkheden voor het parkeren komt de dienst Stadstoezicht tegemoet aan de wens het betaalgemak voor de consument te verbeteren. Het is de bedoeling dat het betalen met creditcard nog voor het nieuwe toeristenseizoen wordt uitgebreid. (Voor meer informatie: Communicatie Stadstoezicht, Dixie Hoek, tel 010 - 890 22 89)

Wethouders Bolsius en De Faria ontsteken feestverlichting Coolsingel

Wethouders Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) en Rabella de Faria (Veiligheid) ontsteken donderdag 11 december om 17.00 uur voor het stadhuis op symbolische wijze de feestverlichting op de Coolsingel. Geheel in stijl met de feestmaand zal het bordes van het stadhuis worden omgetoverd tot een winters landschap met een kerstkoor, arrenslee en een plaatselijke sneeuwbui. Beide wethouders willen met de symbolische ontsteking de aandacht vestigen op alle initiatieven en ontwikkelingen rond 'Rotterdam een attractieve stad'. (Voor meer informatie: Richard Honders, Communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 70 55)

Wethouder Pastors geeft startsein voor 'Wonen aan de Rotte'

Wethouder Marco Pastors (Fysieke infrastructuur) geeft vrijdag 12 december om 16.00 uur het startsein voor de bouw van 26 eengezinswoningen in het project 'Wonen aan de Rotte' aan de Bergse Rechter Rottekade in Hillegersberg. Het project, op het voormalige terrein van het Waterbedrijf Europoort, bestaat uit negen stadswoningen en zeventien hofwoningen. Acht van de negen stadswoningen liggen direct aan de rivier de Rotte en variëren in oppervlakte van 210 tot 250 m2. De hofwoningen liggen rond een binnenhof achter de stadswoningen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Carolien van Eykelen, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder van der Tak reikt Rotterdamse Vrijwilligersprijs uit

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) reikt vrijdag 12 december om 16.10 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de Rotterdamse Vrijwilligersprijs 2003 uit. Het College stelde in 1989 de prijs in om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen en het vrijwilligerswerk in brede zin te stimuleren. Organisaties die uit vrijwilligers bestaan of die in belangrijke mate op de inzet van vrijwilligers steunen kunnen naar de prijs meedingen. Uit de 111 inzendingen van dit jaar selecteerde de jury, onder voorzitterschap van prof. Dr. Luck van Leeuwen, de organisatie die zij het meest 'inspirerend en nastrevenswaardig' noemde. De wethouder zal ook een aantal categoriewinnaars en aanmoedigingsprijzen uitreiken. De winnaar van de Rotterdamse Vrijwilligersprijs krijgt een trofee en een bedrag van E 7.500,-. (Voor meer informatie: Anne-Marie Ros, PROXY, 010 - 484 14 20)

Wethouder De Faria onthult ontwerp voor handwerkkleed Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) onthult vrijdag 12 december om 16.30 uur in de Mekân aan de Pupillenstraat 60 een ontwerp voor een handwerkkleed. Het ontwerp is gemaakt door kunstenares Tony van Someren. Op het kleed staan tulpen afgebeeld. De tulp is van oorsprong een Turkse bloem en in dit kleed wordt de bloem als symbool gebruikt voor binding tussen vrouwen uit verschillende culturen. Het is de bedoeling dat verschillende vrouwen uit verschillende culturen het kleed gaan borduren. Het initiatief voor dit handwerk is van het Stedelijk Project Mekân, ontmoetingsruimten voor ouderen, dat zijn vijfjarig bestaan viert. (Voor meer informatie: Heili Bassa, tel. 010 - 467 17 11)

Wethouder Hulman opent festival Focus Marokko in Wereldmuseum Rotterdam Stefan Hulman, wethouder Vervoer en Kunstzaken, opent vrijdag 12 december om 18.00 uur in het Wereldmuseum Rotterdam het festival Focus Marokko. Focus Marokko is een festival rond prominente Marokkaanse kunstenaars in Nederland. Met deze manifestatie wil het Wereldmuseum laten zien hoe deze kunstenaars, door hun eigenzinnige inbreng en specifieke culturele bagage, een nieuwe impuls geven aan het culturele leven in Nederland. Focus Marokko bestaat uit concerten, literaire optredens, stand up comedy, rap, theatervoorstellingen en videokunstpresentaties. In de programma's staan ontmoeting en dialoog centraal en komen nieuwe culturele ontwikkelingen voor het voetlicht: Habibi Maghribi, een Marokkaans muziekexperiment van jongeren uit de wijk het Oude Noorden; Magreb Jazz, de fusie van jazz en Noordafrikaanse roots; Salon Andalous, een ontmoeting tuseen flamenco en Marokkaanse muziek en Ammedea, een Grikse tragedie in amazigh (berberstijl). (Voor meer informatie: Wereldmuseum Rotterdam, tel. 010 - 2707139)

Burgemeester Opstelten levert lege batterijen in

Burgemeester mr. Ivo Opstelten levert zaterdag 13 december om 10.00 uur vanuit de deuropening van zijn woning aan de Prinses Julianalaan 60 een zakje lege batterijen in bij een van de 150 inzamelaars die deze dag in de stad op pad zijn. Een week eerder is in ongeveer de helft van de Rotterdamse wijken al een zakje in de bus gedaan, waarin mensen hun gebruikte batterijen kunnen doen. Met de actie, die op touw is gezet door de Stichting Batterijen in samenwerking met de ROTEB, willen de organisatoren de Rotterdammers ertoe aanzetten hun lege batterijen voor hergebruik in te leveren. De inzameling duurt van 10.00 tot 16.00 uur. (Voor meer informatie: Communicatie ROTEB, Stephan van Hoorn, tel. 010 - 245 83 88 of 06 - 51 62 12 05))

En verder.

treedt burgemeester Opstelten dinsdag 9 december om 19.30 uur als gastheer op in de Burgerzaal bij het diner ter gelegenheid van de vergadering van de Commissie Migratie van de Raad van Europa. (Voor meer informatie: Wil van Oosterhout, Externe Betrekkingen Bestuursdienst, tel. 010 - 417 22 96) luncht de burgemeester woensdag 10 december om 12.30 uur in kamer 113 van het stadhuis met het in Rotterdam gevestigde Duitse bedrijfsleven. (Voor meer informatie: Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, Harry van de Braak, tel. 010 - 252 11 58) bezoekt de burgemeester woensdag 10 december om 14.30 uur het voormalig Oostelijk Stoomgemaal aan de Admiraliteitskade, waarvan de restauratie gaande is. Daarbij bekijkt hij ook de ondergrondse gewelven en watergangen uit de periode 1740 - 1898, het grootste ondergrondse Rijksmonument van Nederland. (Voor meer informatie: Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg, de heer Th.M. Elsing, tel. 06 - 51 33 26 51)
spreekt de burgemeester woensdag 10 december om 15.30 in het auditorium van de Erasmus Universiteit aan de Burgemeester Oudlaan. Hij doet dat tijdens een 'graduation day' van het Executive MBA-program van de Rotterdam School of Management. (Voor meer informatie: EMBA-program, Marjolijn Dijksterhuis, tel. 010 - 408 27 72)

Openbare commissievergaderingen en raadsvergadering Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in kamer 7 van het stadhuis, tenzij anders vermeld. Fysieke Infrastructuur en Verkeer 9 december 9.30 uur Sociale Zaken en Onderwijs 10 december 14.00 uur Wijken en Buitenruimte 10 december 09.30 uur
Raad 11 december 14.00 uur Raadzaal
(o.m. actieprogramma 'Rotterdam zet door')

---

noot voor de redactie/