Landelijke Studenten Vakbond


Persaankondiging
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Uitspraak kort geding verplaatst naar maandag

Utrecht 4 december 2004 - De uitspraak in het kort geding dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) tegen de Informatie Beheer Groep (IBG) heeft aangespannen, is verplaatst naar maandag 8 december om 14:30 uur 's middags. Eerder was de datum vastgesteld op vrijdag 5 december. De zitting is voor iedereen toegankelijk en zal plaats vinden in het kantoor van de Rechtbank aan Guyotplein 1 te Groningen.

De LSVb spande het kort geding aan omdat de IB-Groep heeft geweigerd de verscherpte uitwonendecontrole in te trekken. De IBG heeft haar uitwonendecontrole onlangs drastisch gewijzigd. Waar een student eerder door middel van een handtekening kon verklaren dat hij of zij uitwonend was, moeten nu bewijsstukken worden overlegd. Studenten moeten door middel van een bewijs van inschrijving in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie), een huurcontract of een bewijs van het betalen van huur (bankafschrift) aantonen dat ze uitwonend zijn. Veel studenten kunnen deze bewijsstukken niet overleggen, omdat ze bijvoorbeeld in onderhuur zitten, geen huurcontract hebben of hun huur contant betalen. Als de IBG de controle doorzet, moeten studenten hun uitwonende beurs over het afgelopen jaar terugbetalen, ook al waren ze wel degelijk uitwonend.

Het controlebeleid van de IB-Groep is drastisch, zonder vooraankondiging en met terugwerkende kracht gewijzigd. Studenten die een uitwonende beurs aanvroegen, konden niet weten dat ze bewijsstukken moesten bewaren. De rechtszekerheid van studenten wordt dan ook in ernstige mate ondermijnd. Bovendien staat er nergens in de wet dat bewijsmogelijkheden van de studenten beperkt zijn tot de drie genoemde bewijsmiddelen. De LSVb wil dat de rechter de uitwonendecontrole onwettig verklaart. De LSVb heeft voor gedupeerden een website gelanceerd: www.uitwonendecontrole.nl.