Ministerie van Defensie


---


---

Landmacht en luchtmacht oefenen gezamenlijk in Nederland

05-12-2003

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB092

De 11 Air Manoeuvre Brigade (11AMB) oefent van 8 tot en met 12 december in de omgeving van Grave (NB). 11 AMB is samengesteld uit de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en de Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht. Aan deze oefening genaamd Falcon Guard, nemen naast transporthelikopters ook gevechtshelikopters deel.

In Falcon Guard worden drie infanteriecompagnieën van 11 Infanteriebataljon ingevlogen door transporthelikopters (Chinook en Cougar) in een aanval op de oefenvijand. Na het veroveren van de Maasbrug wordt het bataljon weer opgepikt en teruggevlogen naar de basis. Gedurende deze vlucht en tijdens het afzetten van militairen zorgen Apache gevechtshelikopters voor bescherming.

Gedurende de oefening wordt in de omgeving van Grave zowel overdag als ´s avonds laag gevlogen door het laagvlieggebied tussen de Maas en de Waal naar Grave. De gevechtshelikopters die deelnemen, vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar Grave. De transporthelikopters vliegen vanaf vliegbasis Soesterberg.