Provincie Zuid-Holland


---

---

---
475 miljoen voor A4

De Adviescommissie Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS) waardeert het voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat om in totaal ¤ 475 miljoen vast te leggen voor de aanleg van de autosnelweg A4 Delft-Schiedam. In haar vergadering van 4 december 2003 heeft de Adviescommissie daarbij nog een aantal opmerkingen gemaakt.

De commissie heeft waardering voor de inspanning van de minister om in deze tijd van rijksbezuinigingen toch in totaal ¤ 475 miljoen vrij te maken voor de aanleg van de A4 Delft-Schiedam. Daarmee kan een belangrijk deel van het IODS-programma worden gefinancierd. Naar verwachting is het mogelijk de weg half verdiept door Midden-Delfland en in een gesloten bak tussen Schiedam en Vlaardingen aan te leggen. Voorop staat het integrale karakter van het IODS-programma: alle kwaliteitsprojecten zijn onlosmakelijk verbonden met de aanleg van de weg. Dit integrale karakter heeft de basis gevormd voor het draagvlak bij alle betrokken partijen. Op dit moment vinden onderhandelingen plaats tussen de overige betrokkenen (ministeries van LNV, VROM en de provincie Zuid-Holland) over de financiering van de kwaliteitsprojecten. Het is noodzakelijk en mogelijk deze onderhandelingen op korte termijn af te ronden. Daarmee zou een volgende belangrijke stap in het proces worden gezet.

De Adviescommissie wijst tenslotte op het belang dat het onderzoek voor de Tracénota/MER voor de A4 Delft-Schiedam snel wordt uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten kan getoetst worden of de weg voldoet aan de kwaliteitscriteria zoals opgenomen in het IODS-programma.

De Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat zal aanstaande maandag 8 december de brief van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat behandelen over het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport. In die brief stelt ze voor een bedrag van ¤ 475 miljoen vast te leggen voor de aanleg van de A4 Delft-Schiedam. Dat is 210 miljoen extra, naast de al eerder begrote 265 miljoen.

Partijen binnen IODS:Provincie Zuid-HollandGemeenten Delft, Maasland, Maassluis, Schiedam, Schipluiden en VlaardingenStadsgewest HaaglandenStadsregio RotterdamVNO-NCWRijkswaterstaat, directie Zuid-HollandStichting NatuurmonumentenZuidhollandse MiliefederatieHoogheemraadschap van DelflandWLTOANWBKamer van KoophandelRecreatieschap Midden-Delfland Zie ook: http://www.zuid-holland.nl

---