BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 5 december 2003

Katja op zoek naar spirituele verlichting

Op maandag 8 december van 21.30 uur tot 21.55 uur op Nederland 2 zendt BNN de laatste aflevering van Mission Unfindable uit. In deze aflevering gaat Katja in Thailand op zoek naar Spirituele Verlichting.

Een eerste voorwaarde voor het vinden van verlichting, is het reinigen van het lichaam: purificatie. Onder het motto 'gezond lichaam, gezonde geest' volgt Katja een kotskuur om al het gif uit haar lichaam te halen. Zij moet daarvoor eerst een vies drankje drinken, waardoor ze meteen braakneigingen krijgt. Je mag alleen nog niet meteen kotsen, maar je moet proberen het spul zo lang mogelijk in je lichaam te houden, zodat al het gif uit je lichaam trekt. Vervolgens drink je bijna een emmer water leeg. Katja: 'Ik kan je vertellen, die komt er dan vervolgens heel snel weer uit...'.

De monniken van het boeddhistisch klooster Thamkrabok begeleiden mensen die op zoek zijn naar spirituele verlichting. Vaak zijn dit drugs- of alcoholverslaafden die hopen hiermee definitief van hun verslaving af te raken. Katja verblijft een hele week in het klooster. De van oorsprong Duitse monnik Phra Hans legt Katja de diepere betekenis van verlichting uit en mediteert met haar in een grot tussen de Boeddhabeelden, kaarsen en de vleermuizen. Ook de 'abbot' (hoofdmonnik) helpt Katja op weg en geeft haar een persoonlijk 'sacca', de heilige gelofte, waar zij zich aan moet houden of er zal haar iets ergs overkomen. Katja belooft dat ze een maand lang geen alcohol zal drinken.

In Mission Unfindable gaat Katja Schuurman zes weken lang op zoek naar onvindbare dingen onder het motto 'the search is always better than the catch'. Deze dingen kunnen personen, recepten of zelfs heuse schatten zijn.

Voor meer informatie en beeldmateriaal: BNN Communicatie, Marion van Dam, tel. 035-6555 333, marion.van.dam@bnn.nl