Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Belastingdienst en SRA ontwikkelen XML Auditfile Salaris

Nieuwe XML standaard die bijdraagt aan Administratieve lastenverlichting in recordtijd ontwikkeld.

Voorhout, 4 december 2003,
In vervolg op de succesvolle ontwikkeling van de standaard "XML Auditfile Financieel" voor boekhoudsystemen is nu XML Auditfile Salaris" voor salarismutaties een feit.

Wat in juni 2003 begon met een eerste bijeenkomst van de projectgroep heeft in november 2003 geleid tot de nieuwe XML standaard op het gebied van Salarismutaties, te weten XML Auditfile Salaris, kortweg XAS. Deze XML standaard is tot stand gekozen onder leiding van het SRA en de Belastingdienst en in samenwerking met een tiental softwareleveranciers van salarissystemen, UWV, CBS en enkele andere organisaties. De coördinatie is in handen van ABZ Branche Initiatieven.

Voor ontwikkelaars van software is de technische documentatie over XML Auditfile Salaris (XAS) beschikbaar. Nu is het dan ook de beurt aan leveranciers van salaris software om deze nieuwe loot aan de XML stam te implementeren in de software. Vermindering administratieve lasten

Indien een ondernemer straks beschikt over een salarispakket met een auditfile-exportmodule kan in geval van een controle, op verzoek van UWV of Belastingdienst, op eenvoudige wijze inzage worden gegeven in de salarisadministratie. Deze werkwijze draagt in sterke mate bij aan de verlichting van administratieve lasten.

Gebruik door andere partijen
De auditfile kan ook gebruikt worden door andere partijen dan de Belastingdienst en UWV. Denk bijvoorbeeld aan de uitwisseling van gegevens tussen personeelsinformatiesystemen en salarissoftware. Dat laatste kan voordelen opleveren voor andere softwareproducenten die salarisgegevens op een eenvoudige en eenduidige wijze kunnen uitwisselen van het ene systeem naar het andere.

Salaris Data Model
Uitgangspunt bij de realisatie van de Auditfile voor salarissen is de opzet van een generiek Salaris Data Model voor het uitwisselen van salarisgegevens. Van het Salaris Data Model kunnen meerdere berichten (views) worden afgeleid. De auditfile Salaris is feitelijk het eerste bericht dat hiervan is afgeleid. Andere berichten die van het model afgeleid zouden worden zijn bijvoorbeeld: ziek- en herstelmeldingen, wijziging in dienstverbanden en een jaaropgave. Partijen als CBS en Pensioenuitvoerders kunnen wellicht ook zorgen voor een verdere verlichting van administratieve lasten door het inzetten van standaard berichten die afgeleid worden van het Salaris Data Model.

Meer informatie over XML Salaris is te vinden op www.xmlsalaris.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor de redactie:

Meer informatie over dit bericht kunt opvragen bij:

SRA
Jan Bijl
Tel 030 65 66 060
email automatisering@sra.nl

Branche Initiatieven
Gerhard Gerritsen
Tel 030 693 57 25
email gerritsen@abz.nl

GBNED/Softwarepakketten.nl
G.H. Bottemanne
Tel 0252 212542
email ghb@gbned.nl

Met vriendelijke groet,

Gerard Bottemanne
www.softwarepakketten.nl