GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 december 2003 09:39
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kabinet lijkt les Betuwelijn niet geleerd te hebben

( 8 december 2003)

Het kabinet heeft kennelijk niets geleerd van het fiasco van de Betuweroute en HSL-zuid. Het kabinet wil 19 december een besluit nemen over de Tweede Maasvlakte en de Zuiderzeelijn. GroenLinks wil dat er geen besluiten vallen over deze megaprojecten voordat de commissie Duivesteijn haar rapport heeft afgerond.

Wijnand Duyvendak zal dit vandaag naar voren brengen in het debat over het MIT, het asfalt- en betonplan van Peijs. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk vinden dat het kabinet overweegt nieuwe megaprojecten aan te leggen. De parlementaire commissie onder leiding van Duivesteijn moet juist onderzoeken hoe het fout heeft kunnen gaan met megaprojecten als de Betuweroute, en hoe deze fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Aanleg van de Tweede Maasvlakte zal de eenzijdige samenstelling van de Rotterdamse economie slechts verder versterken. Miljarden voor de Zuiderzeelijn zullen ten koste gaan van noodzakelijke impuls voor het gewone spoor.

Verder zal GroenLinks voorstellen doen om de asfaltdrift van Peijs te beperken en het OV te versterken. Fel verzet tegen zinloze dubbeldekssnelwegen is geboden. GroenLinks wil verder duizenden nieuwe fietsenstallingen bij stations. Dit kan onder meer betaald worden door de nieuwe weg over de hei bij Hilversum te schrappen. Ook zal GroenLinks bepleiten alsnog de spoortunnel in Delft aan te leggen. Deze is onlangs door het kabinet wegbezuinigd. Als het kabinet nu toezegt dat het geld er ná 2010 is, kan de regio het plan voorfinancieren. Peijs sluit deze mogelijkheid uit.

Tenslotte zal GroenLinks de minister aan de toezegging houden dat er alsnog geld komt voor geluidsschermen bij wegen die een spitsstrook krijgen. Met de Spoedwet wegverbreding in de hand kon toenmalig minister De Boer de aanleg van geluidsmaatregelen uitstellen. Wel zegde hij toe het geld hiervoor in de begroting te houden. Peijs komt deze toezegging nu niet na. Dat is een klap in het gezicht voor de bewoners langs deze snelwegen, die nog tot in lengte van dagen met teveel geluidsoverlast te maken zullen hebben.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -