Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Taxi\'s en rijscholen is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

08-12-2003

Middeleeuwse toestanden in taxiland

12.000 werknemers in de reguliere taxibranche, ruim een kwart van het totaal, krijgt niet op tijd zn loon. Bij veertig procent van alle medewerkers in taxiland wordt overwerk niet uitbetaald, ondanks afspraken daarover in de cao. Het is kommer en kwel in de branche. Er is echt sprake van Middeleeuwse toestanden in taxiland, stelt vakgroepbestuurder Peter de Ridder van CNV Taxi.

De vakbond heeft de Universiteit Leiden een representatief onderzoek laten verrichten naar de naleving van de cao Taxivervoer. Uit dit onderzoek blijkt dat de reeds heersende algemene indruk maar al te waar is: het is niet best gesteld in taxiland. Maar al te vaak moeten de werknemers spitsroeden lopen zodat de werkgevers maximaal rendement in eigen zak kunnen steken.
Van de circa 45.000 medewerkers in de taxibranche ontvangt ruim een kwart niet het reguliere loon op tijd. Met de betalingen van toeslagen is het al niet veel beter gesteld. 13.500 medewerkers kunnen bovendien niet achterhalen of ze wel het loon krijgen dat ze, volgens de cao taxivervoer 2002-2003, eigenlijk daadwerkelijk verdienen. Vijftien procent van de medewerkers krijgt in ieder geval geen onregelmatigheidstoeslag voor het werken in de avond- en nachtelijke uren.
Met vrije tijd is het al even slecht geteld. Bijna de helft van alle medewerkers in de branche krijgt vermoedelijk niet het aantal vakantiedagen waarop volgens de cao recht bestaat. Overigens moeilijk te controleren door de mensen, want de werkgevers vertellen domweg niet hoeveel vakantiedagen jaarlijks worden/zijn opgebouwd. Volgens vakgroepbestuurder Peter de Ridder van CNV Taxi toont het onderzoek zonneklaar aan dat er dringend behoefte is aan betere naleving van de cao. De bestaande Controlecommissie Naleving Cao voldoet niet. Naast betere controle moet het ook mogelijk worden om werkgevers met boetes te dwingen wél de cao strikt na te leven. De branche moet af van zijn slechte imago. Niet alleen naar buiten toe, ook richting de eigen mensen.
De Ridder steekt daarbij tevens de hand in eigen boezem: Het is tegelijk onze opdracht om de nieuwe cao waarvoor in januari de onderhandelingen beginnen straks beter toe te lichten in het cao-boekje. Dat biedt onze leden beter gelegenheid om het cao-gedrag van hun werkgever te controleren.

Donderdag 11 december om 13.00 uur wordt het onderzoeksrapport officieel aangeboden aan de voorzitter van de werkgeversdelegatie van KNV Taxi. Dit gebeurt in congrescentrum De Bergse Bossen, Traay 299, Driebergen.

Nadere inlichtingen:

Peter de Ridder (vakgroepbestuurder)
026 - 495 53 22
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243