CBS

Consumptie in derde kwartaal lager

Het volume van de binnenlandse consumptie was in het derde kwartaal 1,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van 2003 is het volume van de binnenlandse consumptie gemiddeld 0,9 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2002. Vooral aan duurzame goederen werd, voor prijsverandering gecorrigeerd, in het derde kwartaal veel minder uitgegeven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook aan voedings- en genotmiddelen en overige goederen is minder besteed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral minder duurzame goederen
Het volume van de bestedingen aan duurzame goederen in het derde kwartaal van 2003 was 4,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Bij deze consumptiecategorie waren de bestedingen vrijwel over de hele linie lager. De sterkste daling vond plaats bij de uitgaven aan woninginrichting. Ook bij de andere duurzame goederen, waaronder kleding, schoenen en huishoudelijke apparaten, lag het volume van de bestedingen onder het niveau van het derde kwartaal in 2002. Alleen aan vervoermiddelen, vooral auto's, werd in het derde kwartaal nog wel meer besteed dan een jaar eerder.

Consumptie diensten licht afgenomen
Bij de bestedingen aan diensten was het volume in het derde kwartaal per saldo 0,3 procent lager dan een jaar eerder. De volumedaling gold niet voor alle diensten. Bij een aantal, waaronder huisvesting, zorg, vervoer en communicatie en financiële en zakelijke diensten, waren de bestedingen in het derde kwartaal iets hoger dan een jaar eerder. Daarentegen lagen vooral de horecabestedingen, met een afname van 5 procent, ver onder het niveau van het derde kwartaal in 2002.

Minder consumptie, meer gespaard
De terughoudendheid van huishoudens in hun consumptieve bestedingen ging gepaard met flink oplopende spaartegoeden. In de eerste negen maanden van 2003 was per saldo al 3 miljard euro meer ingelegd op spaartegoeden dan in dezelfde periode van 2002. Dit bedrag komt overeen met bijna 2 procent van de consumptiewaarde in de eerste drie kwartalen van dit jaar.

Technische toelichting
Dit persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse Consumptie door huishoudens (inclusief Instellingen Zonder Winstoogmerk, werkzaam ten behoeve van huishoudens, de IZWh). De Consumptie door huishoudens omvat naast alle bestedingen aan goederen en diensten waarvoor huishoudens zelf betalen ook een relatief klein bedrag aan consumptie van Instellingen Zonder Winstoogmerk, werkzaam ten behoeve van huishoudens (IZWh). Hieronder vallen bijvoorbeeld sportverenigingen, vakbonden en organisaties op religieuze grondslag. Zij financieren hun activiteiten hoofdzakelijk uit contributies van leden en donaties van sympathisanten. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen (in 2002 aandeel 14%), duurzame goederen (22%), overige goederen (14%) en diensten (50%). Het gaat bij de binnenlandse consumptie om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode een jaar eerder. De gegevens zijn nog voorlopig. De volumemutaties zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van het basismateriaal van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd. Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan bij de concepten en definities van de Nationale rekeningen en de uitkomsten van de reguliere Kwartaalrekeningen van het CBS.

PB03-218
8 december 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht