Gemeente Almere

Stedenband Almere Kumasi: Actieplan 2004

De burgemeesters van Kumasi en Almere, Maxwell Jumah en Annemarie Jorritsma, hebben hun handtekening gezet onder een actieplan die de stedenband tussen beide steden in 2004 verder invulling geeft. Voor het komende jaar zijn afspraken gemaakt op het gebied van afvalmanagement, stedenbouw, handelsbetrekkingen, politiek, cultuur en onderwijs. Vorige week was een delegatie van de Ghanese stad onder leiding van de burgemeester te gast in Almere.

De uitwisseling van expertise op het gebied van afvalmanagement wordt voortgezet. Het project dat in samenwerking met VNG International is uitgevoerd voor het opzetten van een effectief afvalsysteem in Atonsu was succesvol. Voor het einde van het jaar maakt Kumasi een opzet om het project uit te breiden naar andere buurten en naar een nog hoger plan te brengen.

In februari bezoeken twee Almeerse ambtenaren Kumasi om de samenwerking op het gebied van ruimtelijke planning uit te werken. Zij zullen zich laten informeren over het digitale fotosysteem dat Kumasi momenteel opzet ten behoeve van stedenbouwkundige plannen. Dit plan kan uitmonden in een nieuw VNG-samenwerkingsproject.

In 2004 onderzoeken de zustersteden de mogelijkheden om de handelsbetrekkingen te intensiveren. De Ghanese gemeenschap in Almere, ongeveer 800 personen, kan hierin een rol spelen. Ook wordt een groot cultureel festival rondom de Afrikadag in september 2004 voorbereid.

Childrens home

De stichting SamenWerk voert in 2004 een campagne om aandacht te vragen voor kinderopvang. Almere ondersteunt al het Kumasi Childrens Home, waar jonge kinderen worden opgevangen. Ter ere van het afscheid van Hans Ouwerkerk is 2.155 euro gedoneerd, dat naar Kumasi zal worden overgemaakt. In het voorjaar zal het opvanghuis voor oudere jongens in Asawasi worden bezocht.

Ter ondersteuning van de basisschool in Atonsu geeft Almere als kerstcadeau een donatie van 30.000 euro. De school zal het geld onder meer gebruiken voor het inrichten van lokalen en een internetverbinding.

SamenWerk

De activiteiten worden door de gemeente samen met stichting SamenWerk uitgevoerd.