Gemeente Maassluis

Persberichten

8-12-2003

331 Stankklachten in de maand november

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond behandelde in november 331 stankklachten. Er waren minder incidenten dan gebruikelijk in de maand november en ook geen grote klachtengolven. Normaal worden er in november tussen 350 en 500 stankklachten gemeld.

De meeste stankklachten kwamen deze maand binnen over de volgende voorvallen:

Shell Nederland Raffinaderij, Pernis
De meldkamer ontving op 12 november negen klachten uit Vlaardingen over stank die werd omschreven als gasachtig, rotte eieren en rioollucht. De reiniging van het afvalwater van het productieproces bij Shell vindt plaats in een biologische waterzuivering. Als het afvalwater te veel olie bevat, sterven de bacteriën van de biowaterzuivering af en werkt de waterzuivering niet meer, met stank als gevolg. Na een dergelijke storing duurt het een aantal dagen voordat de biowaterzuivering weer optimaal werkt. Op 21 november ontving de meldkamer vijf stankklachten uit Vlaardingen. De klachten werden omschreven als stank van olie, mercaptaan en rottingslucht. Op grond van de informatie ging de meldkamer op onderzoek bij Shell op de Vondelingenplaat. Het bleek dat het bedrijf een leiding met stoom wilde ontstoppen. Naar aanleiding van de klachten is men gestopt met de werkzaamheden waarna geen klachten meer binnenkwamen. In de maand november kwamen in totaal achttien stankklachten over Shell Nederland Raffinaderij op de meldkamer binnen.

Europoort-Oost
Op de meldkamer kwamen op 27 november 32 stankklachten binnen uit Maassluis, Rozenburg en Vlaardingen over een geur van chloor of oplosmiddelen en chemische lucht. Bij uitgebreid onderzoek, samen met afdeling Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de Havendienst, is geen oorzaak gevonden. Ook schepen in het Calandkanaal en de 7e Petroleumhaven zijn hierbij onderzocht. Mogelijk is een bedrijf in het complex Europoort-Oost (vanaf de Rijnweg) de veroorzaker van het voorval. Deze bedrijven hebben een fax ontvangen met het verzoek nogmaals een onderzoek in te stellen.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.