ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek Q3 2003 venture capital investeringen

Onderzoek Ernst & Young en VentureOne toont aan:

Investering in risicovolle ondernemingen
weer lager in derde kwartaal in Nederland

ROTTERDAM, 8 DECEMBER 2003 - In het derde kwartaal van 2003 is in Nederland via drie transacties euro 12,4 miljoen risicokapitaal geïnvesteerd. Dat is aanzienlijk minder dan een kwartaal eerder toen acht transacties resulteerden in euro 15,2 miljoen risicokapitaal. Ook in Europa bleef in het derde kwartaal het aantal beleggingen achter. Via 191 transacties werd zo'n euro 616 miljoen risicokapitaal geïnvesteerd, terwijl een kwartaal eerder er nog sprake was van 256 transacties en euro 769,8 miljoen. De bio-farmaceutische sector is nog steeds de belangrijkste investeringssector. Dit alles blijkt uit het kwartaalonderzoek door Ernst & Young en VentureOne naar investeringen in risicovolle ondernemingen in Europa.

Van de euro 12,4 miljoen geïnvesteerd risicokapitaal in Nederland ging euro 10 miljoen naar één transactie in de bio-farmaceutische sector. De tweede investering van het kwartaal kwam voor rekening van de sector informatie dienstverlening en bedroeg euro 2,3 miljoen. Een bedrag van euro 0,1 miljoen staken investeerders in een onderneming in de agri-sector.

Terwijl de beleggingsactiviteiten in Europa als geheel daalden, stegen de totale beleggingen in het Verenigd Koninkrijk met een opzienbarende 52 procent tot euro 277 miljoen. Dit is bijna de helft van alle derde kwartaalbeleggingen in Europa. In het Verenigd Koninkrijk vonden de twee grootste transacties van het kwartaal plaats, terwijl ook de totale beleggingen in zowel informatietechnologie als de gezondheidszorg hier het hoogst waren. De IT-investeringen stegen zelfs met 54 procent. Over heel Europa daalden die met 12 procent. In Duitsland en Frankrijk bleef het aantal transacties in het derde kwartaal nagenoeg gelijk en werden slechts beperkte financieringsrondes voltooid.

Steve Harmston, directeur Europees Onderzoek van VentureOne, licht toe dat seizoensinvloeden een rol speelden in de daling. 'De afgelopen drie jaar heeft het Europese vakantiepatroon het aantal transacties in het derde kwartaal doen dalen. In dit kwartaal blijkt dat uit het feit dat in augustus 50 procent minder transacties werden voltooid dan in juli en september. Doordat beleggers vaak zelfs een hele maand afwezig zijn in het derde kwartaal, is het moeilijk transacties te sluiten, met name als het gaat om het bij elkaar brengen van grote groepen beleggers voor de omvangrijke investeringsrondes. In het Verenigd Koninkrijk was de seizoensinvloed kleiner.'

De twee grootste transacties in het derde kwartaal waren: Arrow Therapeutics, een in Londen gevestigde farmaceut, trok een bedrag van euro 30 miljoen aan en Ardana Bioscience, een in Edinburgh gevestigde ontwikkelaar van reproductieve gezondheidsproducten, een bedrag van euro 29 miljoen. Mede dankzij deze twee beleggingen werd de bio-farmaceutische sector het segment waar het meeste risicokapitaal in omging, namelijk euro 195 miljoen.

In het derde kwartaal werden 52 aanlooptransacties voltooid. Volgens Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Transaction Advisory Services van Ernst & Young, hebben beleggers nog steeds vertrouwen in aanloopinvesteringen; de aanloop- en startfinancieringen maakten 27 procent uit van het totaal aantal transacties, vijf procent meer dan het tweede kwartaal. Ook steeg het mediaanbedrag voor aangetrokken risicokapitaal in een financieringsronde van euro 1,75 miljoen in het tweede kwartaal naar euro 2 miljoen in het derde kwartaal, het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar.

'Daarnaast slaat het Amerikaanse optimisme over risicokapitaal over naar Europa', aldus Van Logtestijn. 'Risicokapitaalactiviteiten in Europa lopen historisch gezien een aantal kwartalen achter op de Verenigde Staten. Met het stabiele beleggingsniveau in de Verenigde Staten van de afgelopen kwartalen, is de verwachting dat Europa in de eerste helft van volgend jaar een zelfde beeld zal vertonen.'

Noot aan de redactie

- Het onderzoek naar investeringen in risicovolle ondernemingen in Europa wordt elk kwartaal herhaald;

- Het kwartaalonderzoek wordt uitgevoerd door Ernst & Young en VentureOne.