Gemeente Wormerland


Burgemeester en Wethouders maken de volgende beleidsnota bekend: Lichte bouwvergunningen en redelijke eisen van welstand

De gemeente toetst bouwplannen onder andere op het aspect redelijke eisen van welstand. Als het bouwplan een reguliere bouwvergunningen is, wordt advies aangevraagd bij de welstandscommissie. Dit is verplicht. Als het bouwplan een lichte bouwvergunning is, toetst de gemeente dat eerst zelf aan het stukje eigen welstandsbeleid. Dit beleid heet lichte bouwvergunningen en redelijke eisen van welstand en wordt ook wel de sneltoetscriteria genoemd. De gemeenteraad heeft dit op 11 november 2003 vastgesteld. Vanaf de datum van publicatie is dit beleid van toepassing.
Later zal dit beleid onderdeel gaan uitmaken van een welstandsnota, waaraan gewerkt wordt.

Bovenstaande betekent het volgende:
Als een aanvraag van een lichte bouwvergunning binnen de sneltoetscriteria past, wordt het bouwplan niet meer voorgelegd aan de welstandscommissie. De gemeente handelt het bouwplan op dit onderdeel zelf af. Past het niet of bestaat daarover twijfel, dan gaat het alsnog naar de welstandscommissie.
Ook is geregeld, dat als een nieuw bouwplan precies hetzelfde is als een bouwplan dat de welstandscommissie al eerder heeft goedgekeurd, het nieuwe bouwplan niet meer naar de welstandscommissie hoeft. Dit nieuwe bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand. Het nieuwe beleid betekent meer duidelijkheid. Ook kan de gemeente sommige bouwplan sneller afhandelen.

Inzage van stukken:
Stukken met betrekking tot de nota lichte bouwvergunningen en redelijke eisen van welstand met daarbij de sneltoetscriteria liggen gedurende 4 weken ter inzage op het gemeentehuis, Koetserstraat 3 te Wormer, in de openbare bibliotheek Kemphaanstraat 131 te Wormer en t Post-Huijs Tjadenweg 2 te Wijdewormer.