Politie Rotterdam Rijnmond

Ochtenduitgave maandag 8 december 2003

* 'OPSPORING VERZOCHT' BESTEEDT AANDACHT AAN DODELIJKE STEEKPARTIJ

IN ROSESTRAAT
(Zie ook persbericht van 23 november 2003)
ROTTERDAM - Het programma 'Opsporing Verzocht' besteedt maandag 8 december a.s. aandacht aan de steekpartij met dodelijke afloop, die zondagmorgen 23 november jl. de 28-jarige Udo van Aken het leven kostte. Het slachtoffer werd 's morgens rond kwart over zes in de Rosestraat in Rotterdam-Zuid aangetroffen door voorbijgangers. Even later overleed hij ter plaatse aan meerdere steekwonden, waarbij onder meer zijn lichaamsslagader en liesslagader werden doorboord.
Uit het onderzoek, dat door een Regionale Assistentie Groep (RAG) wordt ingesteld, is gebleken dat het slachtoffer met een club vrienden eerder in de nacht tot in de kleine uurtjes heeft gedanst in een horecagelegenheid op het Stadhuisplein. Daarna reed het gezelschap met een taxi naar een shoarmazaak om nog iets te eten, waarna op de Beijerlandselaan ieder zijns weegs ging. Ondanks de harde regen liep Udo van Aken alleen vanaf de Beijerlandselaan naar de Rosestraat.
Onderweg belde hij met zijn handtelefoon een vriendin en praatte over zijn uitgaan. Tijdens het telefoongesprek hoorde zij hem tegen haar zeggen: 'Jee, die is behoorlijk van het paadje af'. Toen de vriendin vroeg of hij een bekende tegenkwam, zei hij: 'Nee joh, er fietst hier een gek'. En tegen de fietser: 'Kijk uit man, dadelijk val je nog'.
Zijn vriendin vroeg daarna wat er was, waarop Udo van Aken antwoordde: 'Niets, ik loop gewoon door, dan fietst hij wel weg'. De vriendin begreep niets van wat zich aan de andere kant van de lijn afspeelde en vermoedde even later, door de geluiden door de telefoon, dat er gevochten werd. Om even over zes uur hoorde zij een gesmoorde kreet en werd de verbinding verbroken. De met het onderzoek belaste rechercheurs vermoeden dat de opmerkingen die het slachtoffer tegen de man maakte kennelijk voldoende reden zijn geweest om als een dolle met een mes te gaan steken. Daarbij werd het slachtoffer ontdaan van zijn zilvergrijze Sharp GX100 handtelefoon en een zwarte herenportemonnee van het merk Billfold. Daarin zaten, naast geld en een pasje van de Postbank, een RET-vervoerspas en een videotheekpasje. De handtelefoon noch de portefeuille zijn teruggevonden. Over de door de dader gebruikte taal wordt vermoed dat hij van allochtone afkomst is. Hij was dronken of onder invloed van iets anders of deed alsof. Na zijn daad kan hij bloedspatten op zijn kleding hebben gehad. Verder was de dader vermoedelijk op de fiets en kwam hij het slachtoffer waarschijnlijk vanaf de Koninginnebrug, Steltjesplein tegemoet fietsen. In het programma worden getuigen opgeroepen die mogelijk even tevoren deze man hebben gezien of door hem ook lastig zijn gevallen of belaagd en het slachtoffer dat gekleed was in een lichtkleurig jack van het merk Nickelson, met daaronder een blauwe trui, en een blauwe spijkerbroek, hebben gezien met de man.


* AANRIJDING MET LETSEL
ROTTERDAM - Maandagmorgen omstreeks één uur raakte in de Statentunnel een 24-jarige automobilist uit Amsterdam gewond. De man raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt, waarna hij met zijn auto tegen de middenconsole van de tunnel botste.
Het slachtoffer liep een beenfractuur op en werd door GGD-personeel vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. Als gevolg van de aanrijding werd de Statentunnel tijdelijk afgesloten voor het verkeer.


* ALCOHOLCONTROLES
ROTTERDAM - Afgelopen weekeinde werd door personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) op de Schiekade en Teilingerstraat alcoholcontroles gehouden. In totaal moesten 80 automobilisten een blaastest afleggen, waarvan tien te veel hadden gedronken. Tevens werd van één persoon het rijbewijs ingevorderd, omdat hij een stopteken negeerde. Na een korte achtervolging werd de man aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.


* TWEE VEERTIENJARIGE METROSURFERS AANGEHOUDEN

PRINS ALEXANDER - Zondagavond omstreeks half tien werden op het metrostation Hesseplaats een 14-jarige Capellenaar en een 14-jarige Rotterdammer aangehouden.
De metrobestuurder merkte het tweetal op toen zij op het koppelstuk tussen twee metrostellen waren geklommen en op deze wijze mee wilden liften. De man wist de jongens echter in de kraag te vatten en droeg hen over aan de afdeling Jeugd- en Zedenzaken van het district Oost.


* VERKEERSONGEVAL, VROUW GEWOND
ROTTERDAM - Zondagavond vond er op de Olympiaweg een verkeersongeval plaats, waarbij een 53-jarige vrouw uit Rotterdam gewond raakte. Omstreeks half zeven werd het slachtoffer op de Olympiaweg aangereden door een 35-jarige bromfietser uit Ridderkerk. De vrouw verloor korte tijd het bewustzijn en is met onder andere een hersenschudding en een kaakfractuur opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum.