AutoRai

8-12-2003

Daewoo: natuurlijk LPG

Eind november heeft Daewoo Motor Benelux een seminar georganiseerd met presentaties over de voordelen van LPG, in samenwerking met het toonaangevende bedrijf Teleflex GFI uit Breda.

Pieter Stokman, Manager Public Relations: Met ons seminar hebben wij nog maar eens de voordelen van LPG als volwaardige, alternatieve brandstof op een rijtje gezet ten opzichte van benzine en diesel; zowel de voordelen op het financiele vlak als, wellicht belangrijker, het milieu. Daewoo heeft voor nagenoeg al haar modellen een moderne LPG-installatie beschikbaar.

Omslagpunt
Het omslagpunt voor een auto met LPG-installatie, die bij Daewoo circa 2.400,- kost, ligt al rond de 13.000 à 14.000 kilometer per jaar, waardoor deze alternatieve brandstof al redelijk snel voordeliger is dan benzine en zeker diesel. En door de voortdurende technologische ontwikkelingen die door Teleflex GFI worden uitgevoerd, is het functioneren van de LPG-installatie op hetzelfde hoge niveau gekomen als de hedendaagse moderne automobieltechniek.

Bas Hollemans, Commercieel Directeur van Teleflex GFI: Onze technologie stelt ons in staat nu al te voldoen aan de Euro V norm. Binnenkort zal het mogelijk zijn ook op LPG te starten en door gebruik te maken van de lichtgewicht inbouwtank op de plaats van het reservewiel, gaat er ook geen bagageruimte verloren. Het systeem biedt nu dan ook alleen nog maar voordelen.

Milieu
Tot de sprekers op het Daewoo & LPG seminar behoorde Professor Doctor Bernard, Directeur Research van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en Professor in Toxicologie aan de U.C.L. Recent onderzoek van Professor Bernard heeft uitgewezen dat afgelopen zomer door de hittegolf binnen de gehele Europese unie een fotochemische smog is ontstaan met uitzonderlijk hoge waarden die zijn weerga niet kent. Bernard stelt dan ook met grote nadruk dat het de hoogste tijd is voor het nemen van de vereiste maatregelen. Het wordt hoog tijd dat er maatregelen worden genomen om de luchtverontreiniging verder terug te dringen, zeker als er sprake is van hoge ozonpieken, zoals bij de hittegolf van afgelopen zomer, verklaart Bernard. De auto-industrie levert daar een belangrijke bijdrage aan door de autos verder te perfectioneren. Maar LPG als alternatieve brandstof levert een extra, belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de emissies en is momenteel de meest milieu-vriendelijke, beschikbare brandstof.

Europees onderzoek
Gedurende 2003 heeft er een uitgebreid Europees onderzoek plaatsgevonden naar de kenmerken van LPG als alternatieve brandstof, vergeleken met fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Aan dit EETP onderzoek werkten onder andere BP, Shell, TNO en TÜV mee. De resultaten zullen eind dit jaar bekend worden gemaakt, maar uit voorlopige metingen na uitgebreide testen met vele verschillende autos is al gebleken dat LPG de laagste emissies aan schadelijke stoffen levert en daardoor de meest ideale brandstof is. Schoner en zuiniger.

Francois-Xavier Dagnas, verantwoordelijke voor LPG-brandstof bij het Franse Comité Butaan en Propaan: De voordelen van LPG zijn duidelijk, maar een aantal voorwaarden is nodig voor een gezonde toekomst. Een grote positieve bekendheid bij het publiek, blijvend lage prijzen van LPG, een goede communicatie naar het publiek, behoud van de milieu-voordelen, voortdurende technologische ontwikkelingen, betrokkenheid van de industrie en steun door de overheid.

Milieuvoordelen
De milieunormen voor de uitstoot zijn met name in Europa heel wat scherper gesteld. Gebruikmaking van LPG zorgt echter voor een wezenlijke bijdrage aan de bescherming van het milieu.

De voordelen van LPG:

* +/- 13% CO²-uitstoot

* 40 tot 75% minder CO-uitstoot

* 30 tot 75% minder uitstoot van onverbrande koolwaterstof en stikstofoxide (NOx)

* Draagt minder bij aan het broeikaseffect en bevat geen lood, zwavel of methaan

* Elektronisch gestuurd motormanagement (microprocessor) voor een sequentiële inspuiting

* Bij het tanken is er geen enkele uitstoot van benzeen
* Geen enkele uitstoot van roetdeeltjes (in tegenstelling tot diesel)

* Lagere kostprijs per kilometer

* Garantie van superieure veiligheid en betrouwbaarheid
* 50% minder uitstoot van schadelijke gassen dan de normen voorgeschreven door de milieuwetgeving

Daewoo en LPG
Voor alle modellen van Daewoo (behalve de Matiz en Kalos 1.2) zijn de moderne LPG-installaties leverbaar. Waardoor de brandstofkosten van autos sterk teruggebracht worden, evenals de uitstoot van gevaarlijke stoffen als NOx.

Tot slot nogmaals Pieter Stokman: In Engeland bijvoorbeeld geniet LPG een grote en zelfs toenemende populariteit, zowel van publiek als overheid. Het is van groot belang dat de regering met de noodzakelijke financiële maatregelen de voordelen van deze alternatieve brandstof ondersteunt.

Overigens is nu ook de nieuwe Nubira met een LPG-systeem leverbaar.