Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 5 december 2003

TLN: brief minister Peijs goede aanzet voor aanpak logistieke uitdagingen

Een goede aanzet om de knelpunten rond transport en logistiek op te lossen. Zo typeert Transport en Logistiek Nederland (TLN) de brief van minister K. Peijs (V en W) over het advies Logistieke uitdagingen voor de Nederlandse economie van de Raad voor Verkeer en Waterstaat. Volgens TLN bevat de brief goede punten die de moeite waard zijn om verder uit te werken. De minister wil overbodige belemmeringen wegnemen en betere voorwaarden scheppen. De organisatie mist wel een integrale visie op toekomst en plaats van transport en logistiek in Nederland. De zorgelijke ontwikkeling van logistieke ketens in ons land, die internationaal onder druk staan, vraagt hierom.

TLN is verheugd dat de minister goed functionerende logistieke ketens als een essentiële voorwaarde ziet voor een gezonde economie. Als Nederlandse bedrijven niet kunnen vertrouwen op een goed functionerende transport en logistiek, heeft dit grote gevolgen voor de economie. Daarom is TLN blij dat de minister verbindingen naar economische centra de hoogste prioriteit wil geven bij het oplossen van files.

TLN is ook ingenomen met het voornemen om een nationaal kader voor stedelijke distributie op te stellen. Verder is de organisatie tevreden met het standpunt voor meer flexibiliteit bij de laad- en losadressen. Gemeenten en opdrachtgevers hanteren vaste tijdvensters op goederen aan en af te leveren, die in de praktijk te rigide uitpakken. Dit wil de minister aanpakken.

De minister geeft expliciet aan dat de regering het modal-shiftbeleid heeft verlaten. Terecht wijst de minister erop dat de bijdrage van een modal shift aan het terugdringen van de files en een schoner milieu beperkt is. TLN is dan ook positief over het voornemen van de minister om niet met een fiscale regeling te komen ter stimulering van een modal shift.

Gezien de ernst van de problemen vreest TLN dat de voorgestelde aanpak niet voldoende zal zijn om Nederland er weer in logistiek opzicht bovenop te krijgen. Daarom wil TLN samen met de minister verdere acties bespreken om het ondernemen in Nederland mogelijk te houden.

Bel

Ingezonden persbericht