Gemeente Tilburg

3-12-2003
Herkenningsteken voor Reeshof
Wijnand Zijlmans krijgt opdracht voor 'Ontstaan'

Beeldhouwer Wijnand Zijlmans heeft van het college de opdracht gekregen om zijn ontwerp 'Ontstaan' te realiseren. Het impostante vier meter hoge kunstwerk gaat de entree tot de wijk Reeshof markeren en vormt zo het visitekaartje van de wijk.

Het is een beeld gemaakt van zwart en rood graniet. Bovenaan is een venster te zien waardoor je van de ene kant naar de oorspronkelijke bewoners, de boeren, de natuur en het agrarisch landschap kunt kijken. Aan de andere kant zie je de huidige, nieuwe bewoners van de Vinexwijk. Het venster verbindt deze beide kanten met elkaar. Een zwerfkei in het venster verwijst naar de geschiedenis en is eigenlijk het middelpunt van het beeld waar alles om draait. De kei is symbool voor de ontwikkeling en welvaart van Reeshof, deze kei wordt gekoesterd in de moederschoot. Het venster staat op twee grote zuilen die als het ware een poort vormen, de toegang tot de wijk. Het beeld vraagt om actief kijken. Je moet de moeite nemen om het beeld te ontdekken en ontrafelen.

Het ontwerp van Wijnand Zijlmans is gekozen uit 80 inzendingen. Een uitgebreide adviescommissie bestaande uit verschillende belangengroepen uit Reeshof heeft vier ontwerpen geselecteerd waaruit uiteindelijk de bewoners van Reeshof een keuze mochten maken. Heel democratisch kwam het ontwerp 'Ontstaan' met de meeste stemmen uit de bus. Voor het kunstwerk is een bedrag van 45.000 gereserveerd. Het enorme kunstwerk van graniet wordt te zijner tijd (eind van het voorjaar 2004) door aannemer Heijmans geplaatst.