De Unie


Iberia - CAO-onderhandelingsresultaat bereikt

8 december 2003 - Na een aantal zeer moeizame onderhandelingsronden is er op 3 december toch een principeakkoord bereikt over de CAO Iberia onder het motto Beter iets dan niets.

CAO Iberia: Beter iets dan niets
Na een aantal zeer moeizame onderhandelingsronden en onze noodkreet aan uw president-directeur, hebben wij het CAO-overleg op 3 december 2003 weer opgevat en afgesloten met een onderhandelingsresultaat.

Iberia heeft de periode januari t/m september 2003 weliswaar met winst afgesloten ( 110 miljoen), doch deze was aanzienlijk minder dan de winst over dezelfde periode in 2002. Uitgangspunt blijft dat de maatschappij rendabel en concurrerend moet zijn en om dit te kunnen bereiken mogen geen kosten gemaakt worden, aldus de directie. Vanwege dit bedrijfsbreed gevoerde beleid bleek o.a. de voorgestelde structurele loonsverhoging voor Iberia absoluut onbespreekbaar.

Aangezien de huidige CAO op 31 december aanstaande afloopt en uw roep beter iets dan niets steeds luider werd, heeft de CAO-delegatie het navolgende onderhandelingsresultaat bevochten;

* Een looptijd van 1 jaar, van 1 januari t/m 31 december 2003,
* Een éénmalige winstafhankelijke uitkering van 1200 bruto (pro rato) over het jaar 2003, uit te keren direct nà publicatie van de jaarcijfers (circa maart 2004), onder voorwaarde dat het netto resultaat voor de Iberia Groep over het jaar 2003 minimaal gelijk blijft *,

* Verhoging reiskostenvergoeding; 15-20 km naar 91 en vanaf 20 km naar 130,

* 2 maal per jaar periodiek overleg tussen directie/vakbonden/PVT.


* Ten aanzien van de voorwaarde bij de éénmalige uitkering heeft Iberia ons verzekerd dat de maanden oktober en november 2003 met winst zijn afgesloten. Wij gaan er daarom vanuit dat dit ook in december het geval zal zijn.

Positief stemadvies
De CAO-delegatie is van mening dat dit onderhandelingsresultaat, gegeven de omstandigheden, het maximaal haalbare is en leggen het daarom met een positief stemadvies aan u voor. Indien wij vóór donderdag 18 december 2003 niets van u vernemen, gaan wij er van uit dat u hiermee in kunt stemmen.

Helen Smoor
Bestuurder

maandag, 8 december 2003