Nationale-Nederlanden

Antwoorden op vragen Netwerk:
08-12-2003
Het tv-programma Netwerk heeft donderdagavond 4 december aandacht besteed aan Groen Invest Nederland (GIN) en de rol die NN hierbij naar hun mening heeft gespeeld. Netwerk heeft hierover vragen gesteld aan NN.

1. Nationale Nederlanden heeft een verzekeringspolis opgesteld voor het bedrijf Groen Invest Nederland. Om wat voor 'n soort verzekering ging het en wanneer is de verzekering afgesloten / beëindigd en waarom?
Het gaat om een schadeverzekering voor bomen (bijvoorbeeld dekking voor schade door water, brand, storm e.d.), die in maart 1998 is afgesloten. GIN en NN zijn in juli 2002 overeengekomen de verzekering te beëindigen, in die zin dat de overeenkomst nooit heeft bestaan. Dat maakte onderdeel uit van een schikking tussen NN en GIN naar aanleiding van de in 2000 door GIN ingediende claim.


2. Wat betekende deze verzekering concreet voor de participanten van Groen Invest Nederland?
Zoals al gezegd: dat de bomen van GIN waren verzekerd tegen schade. Als bijvoorbeeld bomen door storm zouden worden beschadigd, dan zou de schade die ontleend wordt aan de waarde van de boom van dat moment, aan GIN worden uitgekeerd. Een dergelijke verzekering is indirect dus ook nuttig voor participanten.


3. De participanten voelen zich gedupeerd door de valse voorstelling van zaken door Groen Invest Nederland. Vindt Nationale Nederlanden ook dat zij fout is voorgelicht?
Uit het onderzoek dat wij naar aanleiding van de ingediende claim hebben ingesteld, bleek ons, dat GIN onder andere met betrekking tot de verzekeringsdekking en de wijze waarop deze tot stand was gekomen, is uitgegaan van andere omstandigheden c.q. een ander verwachtingspatroon dan Nationale-Nederlanden. Dit verschil van inzicht vormde de directe aanleiding voor de beëindiging van de verzekeringsovereenkomst.


4. Participanten van Groen Invest Nederland willen graag de drie rapporten (i.o.v. Nationale Nederlanden) inzien omdat die rapporten aantonen dat Groen invest Nederland een slecht beheerder is. Die rapporten zijn in uw bezit en u zou ze niet willen afstaan. Klopt dat? Zo ja, waarom wilt u die niet geven?
Ja, er is naar aanleiding van de melding van een waterschade op een perceel van GIN onderzoek gedaan door deskundigen en die hebben daar rapport van opgemaakt. Die rapporten zijn ook aan GIN verstrekt. Wij kunnen niet zonder toestemming van GIN rapporten aan derden geven. Het is overigens gebruikelijk dat informatie over klanten niet aan derden wordt verstrekt.


5. Bent u ervan op de hoogte dat de polis van Groen Invest Nederland tot stand is gekomen middels omkoping. Kent u deze beschuldiging? Deze beschuldiging is niet zo lang geleden geuit door een familielid van een aandeelhouder van GIN en is ook ons ter ore gekomen.


6. Heeft u die onderzocht?
Hoewel omkoping in relatie tot het afsluiten van een verzekering bij ons nog nooit aan de orde is geweest hebben we desondanks direct een onderzoek ingesteld, zoals mag worden verwacht bij dergelijke zware beschuldigingen.


7. Wat zijn uw conclusies?
Wij hebben geen zweem van bewijs gevonden dat die beschuldiging juist zou zijn.


8. Heeft u maatregelen genomen, zo ja welke? Deze vraag is door beantwoording van vraag 5 tot en met 7 niet relevant.


9. Nationale Nederlanden zegt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel te hebben. Waarom handelde u de zaak onderhands af terwijl u wist dat de beleggers de dupe zijn?
Zoals wij eerder hebben gesteld was er sprake van een schadeverzekering ten behoeve van bomen van GIN. Daaruit volgt dat er geen contacten met participanten, die wij ook niet kennen, zijn geweest. Tijdens de onderhandelingen over het treffen van een schikking, waarbij ook Stichting Vruchtgebruik Robinia, belangenbehartiger van participanten, betrokken is geweest, heeft GIN alle participanten aangeschreven.
GIN heeft de participanten voorgesteld een zogenaamde volumegarantie in de plaats te stellen van de schadeverzekering. GIN heeft ons laten weten dat participanten daarmee hebben ingestemd.