Ingezonden persbericht


Persbericht

3 tot 5 maal toegestane hoeveelheid chroom in poezenbeeldjes

Onderzoek toont aan: poezenfiguurtjes van hondenbont zijn giftig

Amsterdam, 8 december 2003 - Onderzoek in een wetenschappelijk laboratorium heeft aangetoond dat bij speelgoedartikelen van hondenbont sprake is van een verhoogd chroomgehalte. De alom bekende poezenfiguurtjes, afkomstig uit het Verre Oosten, geven 3 tot 5 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid chroom af. Een kattenspeeltje van bont, een zogeheten bontmuis zelfs bijna 6 maal de toegestane hoeveelheid. Twee van deze artikelen zijn gemaakt van hondenbont. De decoratieve poezenbeeldjes worden vaak aan kinderen gegeven als speelgoed. Chroom is giftig bij inname door de mond, dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het artikel in de hand genomen wordt en er daarna contact is met de mond. Maar ook bij rechtstreeks contact wat vooral bij kinderen kan optreden.

Nederlandse Europarlementariërs reageren geschokt op de onderzoeksresultaten: Alexander de Roo (GroenLinks Europese fractie): "Ik ben verbaasd over het feit dat er zo ontzettend veel chroom in die bontproducten uit het Verre Oosten zit. We zijn nu net bezig met nieuwe Europese wetgeving om gevaarlijke stoffen als chroom en kadmium in producten terug te dringen. Dit is voor Europa reden te meer om de import van honden- en kattenbont te verbieden."

Bob van den Bos (D66 Europese fractie): "Dit is een extra reden om het gebruik van honden- en kattenbont onmiddellijk te verbieden. Het veroorzaakt niet alleen heel veel dierenleed, maar is nu nog giftig ook. Ik zal met extra overtuiging actie voeren in het Europees Parlement om handtekeningen te verzamelen om de Europese Commissie onder druk te zetten."

Op dit moment kunnen Europarlementariërs een verklaring ondertekenen waarin de Europese Commissie de opdracht krijgt een Europees verbod in te stellen op de import van en handel in honden- en kattenbont. De Europese Commissie moet maatregelen nemen als de meerderheid van het Europees Parlement (314 van de 626) dat wil. Slechts de helft van de 31 Nederlandse MEP's heeft de verklaring tot nu toe getekend.

Bij het bewerken van bont wordt gewerkt met zeer giftige, milieubelastende stoffen waaronder chroom. Het op de Warenwet gestoelde Speelgoedbesluit bepaalt dat speelgoed maximaal 60 mg/kg aan chroom mag afgeven. Uit het onderzoek blijkt dat een poezenfiguurtje in een mandje 290 mg/kg bevat (vijf maal zoveel als toegestaan). Een poezenbeeldje zonder mandje:190 mg/kg en een poezenspeeltje een 'bontmuis': 350 mg/kg (zes maal zoveel als toegestaan). De gevolgen voor de gezondheid kunnen ernstig zijn omdat chroom de DNA structuur aantast. Hoewel de bewuste poezenfiguurtjes niet specifiek als speelgoed worden verkocht, zijn het juist kinderen die een dergelijke 'poes' kado krijgen als substituut voor een echte kat.

De uitkomsten van dit laboratoriumonderzoek tonen aan dat honden- en kattenbont uit het Verre Oosten niet alleen verkregen wordt ten koste van heel veel dierenleed maar dat deze producten door de afgifte van vele malen de toegestane hoeveelheid chroom ook een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen.

Op 4 november jl. heeft de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod op de handel in en import van honden- en kattenbont gestemd. Dit, in navolging van landen als de Verenigde Staten, Italië en Denemarken. Productinformatie ontbreekt bij bontartikelen afkomstig uit het Verre Oosten meestal volledig. Als er al een indicatie over de herkomst wordt gegeven gebeurt dat in verhullende benamingen zoals Gae-wolf of Chinese wilde hond. Een artikel wordt nooit aangeduid met honden- of kattenbont.

Naast deze consumentenmisleiding is de giftigheid van het product een extra reden om zo snel mogelijk een handels- en importverbod in te stellen op producten van honden en katten.

Meer informatie:

Drs Lieke Keller (020) 676 66 00

Campagnecoördinator 06 12 66 71 07