Gemeente Dordrecht


---

Kennedyzaal: aandacht voor kunstenaar

Vincent Brinkhof
In de Kennedyzaal in het stadhuis is een plaquette met de naam van de kunstenaar aangebracht. Mevrouw Van den Berg, echtgenote van oud-stadsarchitect W. van den Berg, zal het - geheel in de stijl van de trouwzaal vervaardigde - houten bord onthullen.

Onder leiding van de toenmalige Stadsarchitect, de heer Van den Berg, heeft het Stadhuis In de periode 1980-1985 een grondige restauratie ondergaan. In deze periode zijn ook de wandschilderingen van Reinier Kennedy (die oorspronkelijk bedoeld waren voor de hal van het Stadhuis) overgebracht naar de trouwzaal. Daarom wordt de trouwzaal Kennedyzaal genoemd.

In de trouwzaal was echter geen enkele verwijzing te vinden naar de maker van de prachtige wandschilderingen. De drie doeken verbeelden de St. Elisabethsvloed, de handel van Dordrecht in de Gouden Eeuw en de Industrie. Reinier Kennedy voltooide de drie wandvullende schilderijen in 1926. De heer Van den Berg heeft zich er steeds voor beijverd dat de naam van de Dordtse kunstenaar alsnog een prominente plek in de trouwzaal krijgt.

De nog immer actieve heer Van den Berg werkte van begin jaren vijftig tot medio jaren tachtig voor de gemeente Dordrecht. Hij heeft zich onder meer bezig gehouden met de fundering en de restauratie van de Grote Kerkstoren en het Rotterdamse Huis, dat aan voet van de Kerk is herbouwd. Verder was de Stadsarchitect onder meer nauw betrokken bij de restauratie van het Hofcomplex en de Statenzaal.

De feestelijke onthulling van dit bord vindt plaats op donderdag 11 december om 11.00 uur, uiteraard in de Kennedyzaal van het Stadhuis. Pers is van harte welkom.