Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Gelderland, 8 december 2003

Fietsersbond op de bres tegen barrières in Gelderland

Rol provincie essentieel voor behoud fietsverbindingen

De Fietsersbond vraagt steun van de provincies bij het behouden van honderden fietsverbindingen. De afgelopen decennia zijn door de aanleg van snelwegen, vaarwegen en spoorlijnen talloze fietsverbindingen opgeheven. Ook het uit de vaart halen van veren betekent dat afstanden zo lang worden dat ze niet meer te fietsen zijn. De Fietsersbond vindt deze toenemende barrierevorming een zeer slechte zaak. Juist voor fietsers tellen de kilometers: de meeste fietsritten zijn korter dan 7,5 kilometer. Het langer worden van afstanden is niet alleen vervelend voor fietsers, het leidt er ook toe dat mensen vaker de auto pakken. "Elke korte verbinding die verdwijnt, leidt onherroepelijk tot meer autogebruik. De nadelen van dat toenemend autogebruik mogen we inmiddels bekend veronderstellen", aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond. Omdat provincies een belangrijke rol spelen bij dit soort grote infrastructurele werken, maakt de bond een toer langs alle provincies. De bond vraagt de provincies om een regierol te vervullen bij het voorkomen van verdere barrierevorming. De provincie Gelderland is woensdag 10 december aan de beurt.

Op www.fietsersbond.nl/barrieres staat een geheel nieuw en uitgebreid dossier over de barriereproblematiek.

Kansen en bedreigingen in Gelderland

Ook in de provincie Gelderland bestaan en dreigen talloze barrières voor fietsers. De Fietsersbond is blij dat met de Snelbinder over de Waal in Nijmegen een grote barriere wordt geslecht. Ook is de bond enthousiast over het pleidooi van de provincie Gelderland voor een fietsbrug aan de geplande Hanzelijnbrug over de Ijssel tussen Hattem en Zwolle. De Fietsersbond maakt zich echter zorgen over barrieres als de A1 op de Zutphensestraat ten oosten van Apeldoorn en de dreigende opheffing van spoorwegovergangen op de spoorlijn Elst-Arnhem-Deventer. Voorts benadrukt de Fietsersbond het belang van de fiets-en voetveren in Gelderland.

De Fietsersbond vraagt de provincie Gelderland om een actieve regiefunctie te vervullen om te voorkomen dat afstanden langer en dus niet meer fietsbaar worden. De provincie kan dit doen door het toepassen van een ' Fietstoets' bij alle plannen rond infrastructuur en ruimtelijke ordening. De Fietstoets maakt dan in een vroeg stadium duidelijk wat eventuele negatieve gevolgen voor fietsers zijn, zodat de plannen bijgesteld kunnen worden.