Ingezonden persbericht

Sliptong moet maatje groter vinden milieuorganisaties

Utrecht, 8 december 2003 - De Nederlandse consument moet er aan gaan wennen dat de sliptong straks iets groter is. Dat is een van de maatregelen die nodig is voor een gezonde visstand in de Noordzee. Dat staat in een oproep aan Minister Veerman die hij krijgt toegestuurd door Stichting De Noordzee samen met Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties. Donderdag overlegt de Tweede Kamer over de quota.

Tong is in veel restaurants een geliefde vissoort. Meestal staat sliptong op het menu omdat deze betaalbaar is. Sliptong is geen aparte tongsoort, maar de naam voor de kleinste maat tong: 24 cm. Stichting De Noordzee en de andere belangenorganisaties stellen voor om de minimum maat van sliptong met enkele centimeters te verhogen en de maaswijdte van de netten te vergroten.

Sliptong wordt vooral door Nederlandse vissers gevangen. Hiervoor mogen zij netten met een maaswijdte van slechts 8 centimeter gebruiken, terwijl 10 centimeter gangbaar is voor de visserij op schol. Tong en schol zwemmen op de bodem door elkaar. Door het gebruik van de kleine mazen wordt behalve tong ook onevenredig veel jonge schol gevangen. Deze gaat als ongewenste bijvangst weer dood overboord. Voor 1 sliptongetje sterven er vaak 6 scholletjes.

In oktober kwamen de internationale biologen met de onheilspellende berichten dat de kabeljauw dreigt uit te sterven in de Noordzee en dat nu ook de scholstand zich ver onder het biologisch veilige niveau bevindt. Een belangrijke oorzaak daarvan is het massaal dood overboord gooien van vis die te klein is om te mogen worden verhandeld. Van 17 tot 19 december vergaderen de Europese visserijministers over de quota en te nemen maatregelen voor volgend jaar.

De organisaties vinden dat de uitzonderingspositie van kleine maaswijdte voor de tongvisserij zo snel mogelijk moet worden opgeheven om de bijvangst van jonge scholletjes te beperken. In een brief aan de minister vragen de organisaties om strenge maatregelen te nemen om stand van de schol te laten herstellen. Naast aanpassing van de maaswijdte moet de wettelijke minimummaat voor tong groter worden omdat de vissers anders hun toevlucht nemen tot illegale binnennetten om toch zoveel mogelijk kleine tong te vangen. De consument moet er dus aan wennen dat de sliptong straks een paar centimeter groter is dan 24 centimeter.



Ingezonden persbericht