Grafinet


Persbericht

Zutphen, december 2003

Centrale rol Bührmann-Ubbens in ongelofelijke `Potter productie'

Op 22 november verscheen het boek `Harry Potter en de orde van de Feniks'. De wijze waarop deze drukwerkopdracht werd gerealiseerd mag, net als de inhoud van het boek, bijna ongelofelijk worden genoemd. `Het is een uniek project', meent René Olsthoorn, manager logistiek bij Bührmann-Ubbens. `Normaal gesproken zou een order van deze omvang vrijwel zeker in rotatiedruk zijn uitgevoerd. En mogelijk zelfs in het buitenland zijn gedrukt. Maar de uitgever, De Harmonie, heeft ervoor gekozen de opdracht bij twee vellenoffset drukkerijen in Nederland onder te brengen. Daardoor kwamen ook wij als papiergroothandel in beeld.'

Toen deze zomer de Engelse versie van het nieuwe Potter boek verscheen was al duidelijk dat de Nederlandstalige editie nog dit jaar voor de feestdagen zou moeten verschijnen. De betrokken uitgevers lieten zich door de tijdsdruk echter niet van de wijs brengen en bleven onderhandelen. Daardoor kon het proces enkele weken later dan gepland worden opgestart. René Olsthoorn: `Tijdens de zomermaanden is de opdracht besproken door onze verkopers en de inkopers van de betrokken drukkerijen. Op dat moment was er sprake van een oplage van 660.000 boeken. Het boek zou ongeveer een kilo zou wegen. Het ging dus over een order van circa 660 ton papier. Pas in de eerste helft van september wisten we de echte omvang: 1.060.000 boeken. Een order dus van bijna 1.100 ton romandrukpapier.'

Op een `normale' werkdag verwerkt Bührmann-Ubbens gemiddeld 350 á 400 ton papier. Orders met een omvang als die van het `Potter project' worden meestal rechtstreeks van de fabriek bij de klant afgeleverd. Deze opdracht zou dus niet echt hoeven op te vallen tussen reguliere opdrachten. Maar de rol die de onderneming in dit project had was wel bijzonder.
Zo was er sprake van vier drukkerijen: Haasbeek in Alphen aan den Rijn, Hooiberg in Epe en Krips en Giethoorn ten Brink in Meppel. Een complicatie was ook dat de opslagcapaciteit van drukkerijen grenzen kent. Het papier werd dus op afroep en in steeds verschillende delen geleverd. Een andere uitdaging was de tussenopslag tussen het drukken en het afwerken. De juiste katernen moesten op het juiste moment naar het juiste grafisch afwerkingsbedrijf. Dat waren Callenbach in Nijkerk, Van Wijk in Utrecht, Abbringh in Groningen en Krips in Meppel werkte de paperbacks af..

Bijzonder is ook dat Bührmann-Ubbens Packaging de dozen heeft geleverd waarin de gerede boeken zowel van het grafisch afwerkingsbedrijf naar het Centraal Boekhuis in Culemborg als van het Centraal Boekhuis naar de boekhandels zouden worden vervoerd. Omdat pas laat bekend was hoe dik het boek zou worden (de vertaling was klaar toen de eerste katernen al gedrukt waren) en omdat er sprake was van twee maten (paperback en het gebonden boek) kon wel de productieruimte worden gereserveerd maar konden pas kort tevoren de specificaties worden ingegeven. Uiteindelijk heeft Bührmann-Ubbens ruim 67.000 dozen via het magazijn in delen op vier verschillende adressen afgeleverd.

Enkele feiten en cijfers bij `Harry Potter en de orde van de Feniks'

Oplage


1.060.000 (bij aanvang 660.000)
800.000 paperbacks
260.000 gebonden boeken

Totale hoeveelheid papier
Aantal pallets geleverd papier
Aantal pallets verwerkt door Bührmann-Ubbens
Aantal vrachtwagenbewegingen
Aantal gereden kilometers

1.070 ton
3.131
8.897
258
96.165

---