Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Nieuwe gentechgewassen blijven taboe voor Europese Unie

Milieudefensie: Nederlands standpunt terecht afgewezen

Amsterdam/Brussel, 8 december 2003. Milieudefensie is verheugd over het besluit om de genetisch gemanipuleerde suikermaïs B11 niet in Europa in te voeren. Een toetsende instantie van de Europese Unie heeft vandaag het voorstel van de Europese Commissie om de gemanipuleerde maïs wél in te voeren getorpedeerd. 'De terechte zorgen hebben het gewonnen van de commerciële belangen,' aldus Wouter van Eck van Milieudefensie.

Bij de omstreden suikermaïs is een gif tegen insecten ingebouwd. Bovendien is het gewas resistent gemaakt tegen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Bij het voorstel van de Europese Commissie was onvoldoende rekening gehouden met de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Diverse onafhankelijke wetenschappers hebben er op gewezen dat het gezondheidsonderzoek in opdracht van producerend bedrijf Syngenta rammelde. Zo was niet onderzocht of het door de maïs zelf aangemaakte gif allergieën kan veroorzaken. Het gebrek aan wetenschappelijke eensgezindheid over de veiligheid van de gemanipuleerde B11-maïs had ook voor de Europese Commissie aanleiding moeten zijn om de Europese consumenten te beschermen tegen dit product.

Afgelopen week nog hield minister Brinkhorst (Economische Zaken) een vurig pleidooi vóór het toelaten op de Europese markt van gemanipuleerd Amerikaans voedsel. Het besluit van vandaag toont aan dat deze kritiekloze opstelling van de Nederlandse regering binnen de Europese Unie niet op een meerderheid kan rekenen. Milieudefensie roept de regering dan ook op om in het vervolg zorgvuldiger om te gaan met de belangen van volksgezondheid en leefmilieu.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting: 020 5507333 Campagneleider Landbouw en Voedsel, Wouter van Eck: 06 44768631


---