Partij van de Arbeid



Den Haag, 5 december 2003



Vragen van het lid Noorman-den Uyl (PvdA) aan de aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



1.


Is het waar dat de Minister zijn medewerking gegeven heeft aan het inzamelen van geld voor minima door de inzet van ambtenaren van zijn ministerie?



2.


Welke argumenten heeft de minister om het zo ver laten komen dat hij een beroep op caritas ondersteunt in plaats van zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen voor een in de grondwet gewaarborgde zorgverplichting voor minima?



3.


Als de minister zegt :" Waar de overheid niet meer kan helpen.." wil de minister dan aangeven wat verzet zich tegen minder bevoordelen van de lease-auto, het benutten van structurele overschotten of desnoods het verhogen van de hoogste belastingschijf om het dreigend inkomenstekort van minima te keren?



4.


Herinnert de minister zich dat de KVP minister Marga Klompé 40 jaar geleden haar vreugde uitsprak dat met de komst van de Bijstandswet " als de switch van genade naar recht"?.



5.


Wat is de reden dat de minister nu mee werkt aan het terug draaien van de klok met 40 jaar;



6.


Welke criteria gelden voor de inzet van ambtenaren van het ministerie SZW voor private geldinzamelingen en voor welke organisaties is deze faciliteit toegankelijk



Dringend verzoek, beantwoording van de vragen voor dinsdag 9 december 9.00 uur.