Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Active ISP biedt bedrijven defensieve registratie voor .name domein

Defensieve registratie voorkomt misbruik van merken en bedrijfsnamen

Amsterdam, 8 december 2003 - Active ISP ASA, één van Europa's grootste aanbieders van internetdiensten, maakt bekend dat het bedrijven vanaf vandaag de mogelijkheid biedt om hun (merk)naam te beschermen door middel van een zogenaamde defensieve registratie voor het .name domein op het tweede niveau(1). Vanaf 14 januari 2004 wordt dit domein namelijk opengesteld voor particuleren. Dit betekent dat domeinnamen als jansen.name of johan.name voor de eerste keer direct beschikbaar zijn. In Nederland kunnen bedrijven terecht bij Ladot, onderdeel van Active ISP.

Het toplevel domein .name is via de ICANN specifiek voor particulieren in het leven geroepen. Bedrijven mogen deze domeinnamen echter niet registreren, wat de kans zeer groot maakt dat bekende merken door particulieren geregistreerd worden op het .name domein, waarna ze domeinen zoals bedrijf.name of merk.name kunnen gebruiken voor hun eigen websites.

Omdat dit misbruik in de hand werkt, is er besloten dat bedrijven hun (merk)naam kunnen beschermen door middel van een defensieve registratie, waarbij het merk of de naam op een soort zwarte lijst geplaatst wordt. Als een naam op deze lijst staat, is het niet mogelijk voor particulieren om deze onder het .name domein te registreren. De naam wordt als het ware geblokkeerd, voor een periode van tien jaar. Meerdere bedrijven kunnen eenzelfde merk of naam op de lijst zetten, waardoor een eventuele particuliere partij bij al deze bedrijven een akkoord moet halen als hij een bepaalde naam op de zwarte lijst wil gebruiken.

Active ISP is één van de weinige bedrijven in Europa die bedrijven de mogelijkheid biedt hun (merk)naam defensief te registreren op deze zwarte lijst.

"Met een defensieve registratie van een merk of bedrijfsnaam voor de .name extensie kan een hoop ellende worden voorkomen," aldus Jaap Zuiderveld, managing director van Active ISP. "Het is algemeen bekend dat er vele domeinkapers op de kust liggen met allerhande bedoelingen. Je kunt je voorstellen dat deze individuen op 14 januari bekende merken en bedrijfsnamen zullen proberen te registreren als een .name domein, vooral omdat een bedrijf dat niet zelf kan doen. Een zorgvuldig opgebouwd imago kan hierdoor ernstig geschaad worden, zeker nu het internet de grootste bron is geworden voor consumenten of klanten om informatie in winnen over een merk of bedrijf."

Active ISP biedt een defensieve registratie voor een periode van tien jaar per naam voor het eenmalige bedrag van EUR 2000,-. Nederlandse bedrijven vanaf 8 december 2003 op de site van Ladot hun (merk)naam defensief registreren en zo misbruik van hun naam voorkomen. Voor meer informatie, zie www.ladot.nl.

Over Ladot
Ladot - an Active ISP Company is Europa's belangrijkste provider van internetdiensten. Ladot levert domeinnamen, webhosting, e-commerce- en databaseoplossingen. Ladot staat voor de ontwikkeling van standaardoplossingen, met een focus op gebruiksvriendelijkheid en schaalbaarheid. Bovendien biedt Ladot de snelste internetverbinding van Nederland. Nieuwe diensten zijn Linux Hosting, CGI, PHP4, Perl scripts en Frontpage. Voor meer informatie over het uitgebreide productportfolio, waaronder domeinnaamregistratie, e-mail, website en server hosting, applicaties en helpdesk, zie www.ladot.nl .

(1) Een .name domein heeft drie niveau's. Het eerste is de daadwerkelijke .name extensie. Het tweede niveau is vergelijkbaar met ieder ander .com of .nl adres: voorbeeld.name. Het derde niveau heeft twee punten in het adres en wordt ook geleverd met een of meerdere emailadressen, bijvoorbeeld: voor.beeld.name, voor@beeld.name.

# # #