Politie Noord- en Oost Gelderland



* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn



P E R S B E R I C H T



8 december 2003


POLITIEDISTRICT APELDOORN



Negen aanhoudingen na geweld in wijk Orden


Bij een uitgebreid politieonderzoek in de Apeldoornse wijk Orden heeft de politie negen jonge mannen in de leeftijd tussen de 15 en 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, mishandeling en vernieling. De aangehouden verdachten komen allen uit Apeldoorn.
Eén 19 jarige verdachte blijft in hechtenis en een 17 jarige is onder een aantal voorwaarden door de rechter-commissaris voorlopig in vrijheid gesteld. De overige verdachten zijn na het opmaken van een proces-verbaal op vrije voeten gesteld. De schade door de vernielingen aan een winkelpand bedraagt zo'n 5000 euro.


De verdachten maakten zich in de maanden september en oktober in wisselende samenstelling schuldig aan een ernstige mishandeling van een 22 jarige Apeldoorner en twee jongens van 15 en 16 jaar. Ook werden de grote ruiten van een leegstaand winkelpand op het Ordenplein vernield.
De zaak kwam aan het rollen nadat de politie enkele verdachten op heterdaad betrapte bij de mishandeling van een 22 jarige Apeldoorner nabij de kruising Asselsestraat - Zanderijweg. Hierbij kon één verdachte worden aangehouden. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. In de loop van het onderzoek dat volgde, werden de overige verdachten aangehouden waarbij bleek dat zij in wisselende groepjes ook verantwoordelijk waren voor de mishandeling van een tweetal 15 en 16 jarige jongens op de Rembrandtlaan, die eerst in de cafetaria op het Ordenplein al waren lastig gevallen en daarna op weg naar huis werden gevolgd en mishandeld. Ook bleek een groepje verantwoordelijk voor het vernielen van de ruiten van een leegstaande winkelpand op het Ordenplein. De schade liep hierbij op tot een bedrag van zo'n 5000 euro.



Gevolgen


De politie hoopt dat met deze aanhoudingen een einde is gekomen aan de ernstige vorm van overlast die de laatste tijd vanuit de wijk Orden en de bewoners van het Ordenplein in het bijzonder tot een groot aantal overlastmeldingen leidde.
De wijkagent Hans Willem Pas heeft intussen met de verdachten en de ouders van de verdachten een bijeenkomst belegd waarbij onder meer ook de jeugdreclassering was vertegenwoordigd. Op deze avond werd informatie verstrekt over de gevolgen die het gedrag van de jonge verdachten nog voor hen zal hebben. Met het jongerenwerk is door de politie contact gelegd om te bezien welke activiteiten er voor en door de jongeren zelf ontplooid kunnen worden.



Maatregelen


Intussen is op initiatief van een winkelier een bijeenkomst belegd waarbij de overlast en andere problemen op het plein en in de wijk werden besproken. Op de bijeenkomst waren diverse omwonenden en vertegenwoordigers van verschillende instanties waaronder de verantwoordelijke wethouder Wortman aanwezig. Via de wijkcoördinator is een plan van aanpak in de maak om tot verbeteringen te komen. Er is een projectgroep ontstaan waarin winkeliers , bewoners, gemeente, wijkraad, Wisselwerk (opbouwwerk) en politie deelnemen.
Deze groep houdt zich bezig met het Ordenplein zelf.
Een andere groep zal zich richten op de jongeren en hun ouders en richt zich op het voorkomen van dit soort incidenten in de toekomst.


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58


---- --