Gemeente Groningen

Gemeente Groningen onderzoekt samenloop bijstand en autobezit De Gemeente Groningen heeft onderzoek laten verrichten naar autobezit bij klanten van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) met een bijstandsuitkering. Auto's vormen een onderdeel van het vermogen van een bijstandsontvanger, de hoogte hiervan is van invloed op het recht op bijstand. Uit het onderzoek blijkt dat van de ongeveer 9400 bijstandsontvangers er 2698 personen een kenteken op naam hebben staan, waarvan 847 personen twee kentekens of meer. Nader onderzoek zal uitwijzen in welke mate kentekens en daarmee autobezit niet is gemeld en of dit autobezit de toegestane vermogensgrens overschrijdt. Het onderzoek is uitgevoerd door het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Noord (Rif Noord) onder de naam "Cabriolet".

Wijze van onderzoek
Het onderzoek "Cabriolet" bestond uit drie onderdelen. Ten eerste is door bestandsvergelijking van de bestanden van SOZAWE, de belastingdienst en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de samenloop in beeld gebracht. Alleen wanneer autobezit leidt tot een vermogen boven een bepaalde grens, vindt registratie van dit vermogen plaats in de bestanden van SOZAWE. Ten tweede zijn observaties verricht van autogebruik bij de inlevering van de maandverklaringen door bijstandsklanten bij SOZAWE. Ten derde is er een koppeling gemaakt van de gegevens van de belastingdienst met het uitkeringsbestand van de dienst SOZAWE. Deze wijze van onderzoek is nieuw in Nederland. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft de werkwijze goedgekeurd.

Resultaten van het onderzoek
Uit het eerste onderdeel van het onderzoek, de bestandskoppeling, blijkt dat 2698 van de ongeveer 9400 bijstandsklanten van SOZAWE een kenteken op naam hebben staan, met in totaal 5393 kentekenregistraties. Daarvan hebben 1851 klanten één kenteken en 847 twee of meer. De 239 observaties, het tweede onderdeel, geven in 23 gevallen grond voor vervolgonderzoek. Het derde onderdeel, het onderzoek naar "katvangers", leverde bij 12 bijstandsklanten 406 verzwegen kentekens op naam op.

Vervolgacties
In "Cabriolet" is voorrang gegeven aan het onderzoek van personen met de meeste kentekens op naam. Het Rif-Noord heeft voor nader onderzoek 73 fraudesignalen overgedragen aan fraudecontroleurs en /of sociaal rechercheurs van SOZAWE. Verder gaat SOZAWE met voorrang de 847 klanten die twee of meer kentekens op naam hebben staan en de 104 klanten met relatief nieuwe auto's in onderzoek nemen. In het voorjaar van 2004 volgt een rapport over de voortgang van deze nadere onderzoeken.

Vaker bestandskoppeling
De gemeente Groningen gaat meer gebruik maken van bestandskoppelingen om fraude met gemeenschapsgeld op te sporen. Het voorkomen en opsporen van fraude vormt voor de gemeente een nog belangrijker onderdeel van de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) dan van de oude bijstandswet.

Rif - Noord
In het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Noord werken de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Emmen, de belastingdienst, de Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV), de Arbeidsinspectie, de noordelijke politiekorpsen het Openbaar Ministerie en de Sociale Verzekeringsbank met elkaar samen ter bestrijding van misbruik van het sociale zekerheids - en belastingstelsel.