Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen illegale kunst in Vlaamse musea (08/12/03)

Het klinkt als een vloek, en nochtans: ook kunst kan illegaal zijn.

Het gebeurt jammer genoeg maar al te vaak dat cultureel waardevolle antiekstukken in het land van herkomst gestolen worden, om vervolgens buiten de grenzen te worden gesmokkeld en verkocht.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones, wil erop toezien dat onze Vlaamse musea op een ethische manier kunstvoorwerpen verwerven.

Het eerste internationale, wettelijke middel in de strijd tegen de illegale
aankoop van kunstvoorwerpen, kwam er toen de Unesco in 1970 de Conventie betreffende de middelen om de illegale import, export en eigendomsoverdracht van cultuurgoederen te verbieden en te verhinderen goedkeurde.

Een mijlpaal bij de uitwerking van de Conventie is de aanvaarding van de
deontologische code (Code of Ethics) van de ICOM (Internationale Raad voor Musea) waardoor het de musea verboden wordt cultuurgoederen te verwerven waarvan de herkomst onvoldoende gekend is.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones stelde vast dat Vlaanderen deze Conventie nog steeds niet heeft ondertekend en ondervroeg hieromtrent in het Vlaams parlement de minister van cultuur, Paul Van Grembergen (Commissie van Cultuur, Sport en Media zitting van 4/12/03)

De minister deelde aan de volksvertegenwoordiger mee dat hij terzake een
studieopdracht heeft gegeven, om het nodige deskundig advies in te winnen.

Het rapport van deze studie is ondertussen binnen, en aan de hand daarvan
belooft de minister een aanvang te nemen tot het opstellen van een ontwerp
van decreet tot ratificatie van de genoemde Conventie.

Vreemd genoeg eist het Vlaams Museumdecreet al sinds 1996 dat alle erkende Vlaamse musea de deontologische code zouden naleven. Het is dus nog wachten op het beloofde ontwerp van decreet tot ratificatie van het Unesco-verdrag. N-VA volksvertegenwoordiger Jan Loones volgt dit dossier op de voet.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Jan Loones Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/513738
Fax: 058/519954
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be