EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

Zoetermeer, 8 december 2003

EVO blij met afschaffing ecopunten in oostenrijk

Niet geheel onverwacht heeft Oostenrijk tijdens de Transportraad eind vorige week verklaard het ecopuntensysteem per 1 januari 2004 geheel af te schaffen. EVO is blij met dit besluit van Oostenrijk.

Bij de toetreding van Oostenrijk tot de Europese Unie is het ecopuntensysteem als overgangsmaatregel tot 2004 geĂŻntroduceerd. Het voorziet in een puntenregeling voor het vrachtverkeer in transito over Oostenrijks grondgebied. Uitgangspunt is hoe schoner de vrachtauto, hoe minder ecopunten er nodig zijn. EVO is niet verbaasd over het besluit van Oostenrijk het ecopuntensysteem af te schaffen, omdat het land zelf niet zo gelukkig was met een al eerder bereikt compromis. Afgesproken was dat alleen voor euro-2 voertuigen de komende drie jaar nog ecopunten nodig waren. De schonere voertuigen zouden onbeperkt doorgang krijgen. En de meest vervuilende euro 0- en euro 1-voertuigen kregen geen toegang meer. Deze nemen echter nauwelijks nog deel aan het internationale verkeer.

Dat Oostenrijk nu heeft besloten het ecopuntensysteem op te heffen, doet recht aan het beginsel van vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie. En daar kan EVO, na twaalf jaar beperkingen voor het transitovervoer door Oostenrijk, eigenlijk alleen maar blij om zijn.

Het is echter wel te betreuren dat de Transportraad niet tot een stemming heeft kunnen komen over een voorstel om de rijverboden voor zware vrachtauto's binnen de EU te harmoniseren. Dit kan betekenen dat Oostenrijk als 'compensatie' voor de ecopuntenregeling nu meer gebruik gaat maken van rijverboden, naast de al reeds bestaande beperkingen in dit land. Ook verwacht EVO meer strenge controles in Oostenrijk.