Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl



Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 414
Datum: 8-12-03

Staatssecretaris van gennip (ez) geeft eur 20,4 miljoen subsidie voor bedrijventerreinen

Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland. krijgen van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken elk EUR 5,1 miljoen subsidie voor het beschikbaar komen van bedrijventerreinen. Het geld is toegekend bij de vierde en laatste tender van de subsidieregeling Tender investeringsprogramma's provincies (TIPP). Met de subsidie worden zeventien projecten uitgevoerd, waarbij ruim 1300 hectaren worden geherstructureerd en ruim 100 hectare nieuw ontwikkeld. De totale investeringen bedragen EUR 130 mln.

De programma's van de provincies Zeeland, Noord-Holland, Friesland en Utrecht vielen af. Een onafhankelijke commissie heeft de staatssecretaris geadviseerd over de investeringsprogramma's.

Het bedrijventerreinenbeleid van het ministerie van Economische Zaken

TIPP
De TIPP bestaat sinds 2000 met als doel ruimte te creëren voor bedrijventerreinen. De subsidie is vooral bedoeld voor herstructurering van bestaand terrein en de aanleg van nieuw terrein. Staatssecretaris Van Gennip en haar voorgangers hebben hiervoor tot eind 2003 EUR 136 mln. beschikbaar gesteld. Bij de eerste drie tenders is al ruim EUR 115 mln. toegekend voor 86 projecten.

Het totale investeringsvolume dat met de vierde tender is gemoeid is lager dan bij de voorgaande drie: bij de eerste, tweede en derde tender was dit respectievelijk. EUR 500 mln. en 300 mln. en 450 mln.
In totaal zal met de TIPP (vier tenders) ruim 1700 ha ontwikkeld en 4400 ha geherstructureerd worden.

Actieplan
Staatssecretaris Van Gennip is momenteel bezig bezig met het Actieplan bedrijventerreinen, waarin zij het EZ-beleid voor bedrijventerreinen vormgeeft. Onderdeel van dit plan is het opzetten van een nieuw financieel instrumentarium als opvolger van de TIPP- en duurzame bedrijven- regeling. Beide regelingen lopen in 2003 af. Het actieplan verschijnt naar verwachting voorjaar 2004.

Vierde tender: gehonoreerde projecten

Noord-Brabant heeft zeven herstructureringsprojecten ingediend, waarvan drie haventerreinen (Cuijk, Waalwijk en Werkendam). De terreinen liggen in de economische kernzones van de provincie en zijn van groot regionaal belang. Het aanta hectaren dat wordt aangepakt met de TIPP (zo'n 700 ha) is zeer hoog.

Gelderland heeft vier herstructureringsprojecten ingediend met daarnaast de ontwikkeling van terrein Lorentz-Oost in Harderwijk. Dit terrein zal met name dienen voor de hervestiging van grotere en zwaardere bedrijven uit de regio Noordwest Veluwe. Het investeringsprogramma sluit goed aan bij het beleid zoals uitgewerkt in de recente nota van de provincie Van trekkracht naar slagkracht.

Limburg heeft volledig ingezet op revitalisering met het TIPP-programma. De ingediende projecten voorzien in een behoefte en zijn duidelijk uitgewerkt. Met name het terrein Borrekuil te Geleen heeft een bovenregionale uitstraling en is van groot belang voor de provinciale economie.

Zuid-Holland heeft twee herstructureringsprojecten op het terrein Spaanse Polder ingediend en één ontwikkelingsproject (Harnashc-Noord, Schipluiden). Het betreft hier projecten die duidelijke knelpunten aanpakken en goed aansluiten op de provinciale economische visie.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Hans Jacobs, tel: (070) 379 61 74

08 dec 03 14:01