Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Stellwagen oppermachtig tijdens 9e nationale oploswedstrijd

Een opzienbarende prestatie van Daniel Stellwagen tijdens de 9e nationale oploswedstrijd. Niet zozeer dat hij de wedstrijd won, maar vooral de score (56 uit 56) maakte veel indruk. Volgens organisator René Olthof is een 100% score bij een oploswedstrijd voor eindspelstudies en/of problemen nog nooit voorgekomen. "En dan te bedenken dat Daniel zijn oplossingen ruim voor het verstrijken van de bedenktijd (2 uur voor 8 opgaven) inleverde!" Twee jaar geleden deed Stellwagen al eens eerder mee aan dit kampioenschap. Toen eindigde hij nog in de middenmoot.

Debutant Hans Böhm won de derde prijs. Hij moest de viervoudig titelhouder Marcel van Herck uit Antwerpen ruim voor laten gaan


1. Daniel Stellwagen 56/56 (!!)

2. Marcel van Herck 47/56

3. Hans Böhm 37/56

(later meer)

---

Jeugdclubcompetitie: Titels voor Bobby Fischer, Minerva en Op Eigen Wieken

Voor het eerst in zijn bestaan heeft schaakvereniging Bobby Fischer het Nederlands kampioenschap voor clubs in de oudste leeftijdscategorie veroverd. Het was wel even precair. In de ochtendronde verscheen alleen Mathieu Freeke (helemaal uit Zeeland) op tijd aan het bord. De andere drie spelers kwamen pas een half uur later. Hun trein had vertraging opgelopen door een zogenaamde 'springer'. Het bleek al snel dat met de trein nooit op tijd de speelzaal kon worden bereikt. Annette Bottema, ouder van drie schakende kinderen bij Bobby Fischer, werd opgebeld en was bereid de spelers naar Baarn te rijden. Daar arriveerden ze een met een half uur vertraging. De titel werd dan ook aan Annette opgedragen.

Het winnende team van Bobby Fischer

Tegenstander HMC (goed terug gekomen na een nederlaag in de allereerste ronde) moest winnen, want Bobby Fischer stond 4,5 bordpunten voor. Hier heeft het echter nooit naar uit gezien. Integendeel, de Bosschenaren kwamen met een 2-2 goed weg. Joost Michielsen speelde een mooie partij, maar liet de makkelijke winst (Pxb4+ en Txa2) vlak voor tijd lopen, waardoor Bianca Muhren met remise kon ontsnappen.

Klik hier voor het naspelen van deze partij

In de slotronde was Max Euwe geen partij: 4-0. Zukertort behaalde een matchpunt minder. Tegen Max Euwe leken de zaken voordelig af te lopen, totdat Robert Ris in tijdnood een gewonnen stelling in een nul zag uitmonden.

Met vijf degradatieplaatsen (eigenlijk iets te veel voor het aantal van 16 teams) is de strijd onderin altijd spannend tot het laatste moment. Mede omdat bij de Eenhoorn twee zieke spelers aan de eerste borden ontbraken, verloor men de laatste twee wedstrijden en eindigde de club uit Hoorn als laatste.
De Schaakmaat, invaller voor het teruggetrokken Zukertort 4, en Middelburg vergezellen de Noord-Hollanders naar de promotieklassen. De laatste twee degradatieplaatsen waren voor Leiderdorp en Katwijk, dat beiden een half bordpuntje minder scoorden dan Assen. Het lijkt een trend te worden: na het behalen van het Kampioenschap degradeerden zowel Utrecht (in 2002) als nu ook Katwijk. Bobby Fischer zal de MSN-ronselpraktijken van Dennis Ruijgrok (de enige speler uit eigen opleiding) nog hard nodig hebben om een goede vervanger te vinden voor Mathieu Freeke, die volgend jaar te oud is. Samen met Niels Ondersteijn (HMC) werd Ruijgrok overigens topscorer met 7-8.

In de C-categorie was Minerva veel te sterk voor de rest van het deelnemersveld. De laatste wedstrijden in de finale werden ook gewonnen, al was de 2,5-1,5 winst op het verrassende SHS uit Haarlem krap. Het winnende team bestaat uit Ali Bitalzadeh, Wouter Spoelman, Bas van Opheusden en Arno van Akkeren.
Minerva is door het kampioenschap gepromoveerd naar de AB-meesterklasse. Op de derde plaats eindigde Zukertort, dat Op Eigen Wieken een puntje voor bleef. Een opvallende prestatie van de vierde bordspeler van OEW: Thijs Roorda wist al zijn 8 partijen te winnen en werd topscorer in de C-categorie.

In de D-categorie was er weer een titel voor Op Eigen Wieken. De wellicht sterkste jeugdclub van de laatste 20 jaar speelde alleen tegen Leiderdorp gelijk, tegen Zukertort, dat in de finale sterk voor de dag kwam en Groningen werd gewonnen.

Feestje bij Op Eigen Wieken

De spelers werden welkom geheten door muziek van een kerkorgel, dat bijna een uur aan hield. De organist, zelf een verdienstelijk huisschaker, kon er wel begrip voor opbrengen dat hij moest stoppen, maar vond het toch jammer dat hij zijn Preludium Fuga in C-klein van Bach niet kon afmaken.
De kracht van Op Eigen Wieken zat vooral in de breedte. Harry van Vliet behaalde 8,5 uit 9 en werd topscorer, maar Jelle Zijlstra deed met 8-9 niet veel voor hem onder. Daan Postma en Leonore Braggaar hadden het wat moeilijker aan de hoogste borden. Opvallend was dat zowel OEW (Leonore) als Leiderdorp (Lisa Hortensius) een meisje aan het eerste bord hadden zitten (die ook nog klasgenoten zijn). Zukertort eindigde op een tweede plek. Hier moest men het vooral hebben van de eerste twee borden. Bram ter Schegget scoorde 8-9 en Jonathan Tan bleek het laatste anderhalf jaar ontzettend veel geleerd te hebben van zijn oudere broers.

Bij de prijsuitreiking bleek de KNSB opeens de vierde prijzen te hebben afgeschaft. OEW C en Groningen D, dat volgens velen niet hun beste spel hadden laten zien, gingen zonder prijs naar huis. Al vast een voorschot op de bezuinigingen? Ook is de C- en D-categorie omgedoopt tot Meesterklasse C en D. Volgens mij omdat de prijzenfabrikant dit per ongeluk op de prijzen had gezet, want in beide klassen doen hooguit toekomstige meesters mee.

Klik hier voor het naspelen van enkele partijen

Uniek feit?
In de Promotieklasse A Zuid van de KNSB Jeugdclubcompetitie was het tot op de allerlaatste partijen spannend, zowel bovenaan voor het kampioenschap als onderin voor degradatie. Bovenaan deed zich uiteindelijk het unieke feit voor dat WZV uit Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) en De Pion uit Roosendaal precies evenveel matchpunten en bordpunten hebben. De onderlinge wedstrijd eindigde enkele weken geleden ook al in 2-2 en de competitieleider mag gaan beslissen hoe het nu moet.

WZV was de laatste ronde vrij en wilde graag op tijd terug naar Oostburg. De bekers die bij de eerste prijs hoorden werden alvast maar meegegeven, want De Pion kon alleen nog maar gelijk komen in bordpunten als de laatste wedstrijd met 4-0 werd gewonnen. Tot ieders verbazing gebeurde dat echter toch! Onderaan ontliep Souburg directe degradatie door in de allerlaatste partij een puntje voor de poorten van de hel weg te slepen tegen Delftse SC.

Voor een overzicht van alle uitslagen: klik hier.
---