REUMAFONDS

Secretaresse Belastingdienst wint Support Award 2003

Amsterdam, 8 december 2003 - Rinske van der Vlies en haar collega's zijn winnaar van de Support Award 2003. De Support Award is een onderscheiding voor collegialiteit en inlevingsvermogen binnen een bedrijf of afdeling ten opzichte van een collega die reuma heeft. Van der Vlies heeft reumatoïde artritis en werkt als secretaresse bij de belastingdienst in Leeuwarden. Dankzij haar eigen doorzettingsvermogen en de steun van haar collega's en werkgever gaat zij dagelijks stralend naar het werk.

Mensen met reuma willen vaak ondanks de pijn en bewegingsbeperkingen zo lang mogelijk blijven werken. Dankzij hun eigen motivatie en doorzettingsvermogen komen zij vaak een heel eind. Maar ook begrip en hulp van de collega's, werkgever of jobcoach zijn vaak onontbeerlijk.

Rinske van der Vlies vertelt: 'Alles wat ik zelf kan, wil ik ook zelf doen. Maar bij sommige dingen heb ik hulp nodig. Dat weten mijn collega's en ze reageren daar geweldig op. Ik voel me een volwaardig medewerker. Zonder hen had ik het nooit zover gebracht. '

De Support Award is dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het landelijke debat over Arbeid en Handicap dat in het kader van het Europees Jaar van de Mensen met een Handicap plaatsvond in Den Haag. Juryvoorzitter Brouwer gaf, voor zij de winnaar bekend maakte, een statement af richting de aanwezigen: 'Het is opvallend dat veel mensen met reuma moeten vechten tegen instanties om aan het werk te blijven. Bedrijfsartsen, keuringsdiensten en uitkeringsinstanties maken het hen vaak lastig. Terwijl we allemaal willen dat er zo min mogelijk mensen in de WAO terrecht komen'

Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle WAO-uitkeringen. Gezien het grote aantal mensen is het van maatschappelijk, economisch en sociaal belang dat werkkracht, vakkennis en ervaring van deze groep niet verloren gaan. Met de Support Award vraagt het Reumafonds op positieve wijze aandacht voor dit actuele onderwerp.

De Support Award wordt mede mogelijk gemaakt door Ministerie van Sociale Zaken, United Restart, Stichting Instituut GAK en Nationaal Comité 2003.