Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Afwijzen grotestedentoeslag verpleegsters is onbegrijpelijk (februari 2003)
Minister Hoogervorst op bezoek bij de Amsterdamse zorginstellingen

Op uitnodiging van de SIGRA heeft minister Hans Hoogervorst samen met een delegatie van het ministerie van VWS op maandag 3 november een werkbezoek gebracht aan de Amsterdamse gezondheidszorg. De minister zelf had aangegeven de voorkeur te hebben voor het thema spoedeisende hulp (SEH). Ook mevrouw Hannah Belliot, wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam, woonde een deel van het programma bij.

Als eerste bezochten de minister en de overige afgevaardigden van het ministerie, waaronder de heer Leo Kliphuis, afdelingshoofd van de beleidsdirectie Curatieve Zorg, de GG & GD Amsterdam. Na een kennismaking met de SIGRA gaf de heer Aad de Jonge, voorzitter Platform Zorginstellingen Grote Steden een toelichting op de grootstedelijke problematiek in de gezondheidszorg. Samen met de wethouder ontstond een levendige discussie waarbij onder meer ook de opvangprobelmatiek van dak- en thuislozen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen in de grote stad aan de orde kwam.

CPA en ambulance
In de Meldkamer van de GG&GD gaf de heer Theo Halma, lid van de Raad van Bestuur van het VUmc en voorzitter van de SIGRA sectie Ziekenhuizen toelichting op de organisatie van de spoedeisende medische hulpverlening in Amsterdam, waaronder de gebiedsafspraken en gaf hij uitleg over het SIRENE, het meldingssysteem voor vrije ic-bedden. Vervolgens werd de minister ingelicht over hoe de meldkamer van de Centrale Post Ambulance (CPA) georganiseerd is en kreeg hij een demonstratie van het C2000-systeem. Na op de Meldkamer rondgekeken te hebben en gesproken te hebben met medewerkers kreeg hij bij de Ambulancegarage uitleg van ambulancebroeders over hoe het er aan toegaat in een ambulance. Met een ambulance is de minister vertrokken naar het OLVG voor het tweede deel van het werkbezoek.

OLVG
Op de Spoedeisende Eerste Hulp afdeling van het OLVG gaven artsen van de spoedeisende eerste hulp toelichting op de organisatie en hun visie op de toekomst van de spoedeisende hulp. Ook hier kwamen de grootstedelijke problemen waar de zorginstellingen in Amsterdam mee te kampen hebben, specifiek aan bod. Tijdens een rondleiding op de op dat moment zeer drukbezette spoedeisende hulp afdeling kreeg de minister uitleg over de afdelingen en de shockroom. De minister kreeg verder de stand van zaken te horen van de nieuwe driejarige opleiding tot SEH-arts.

Gezond Bustochtje
Het was een geslaagd werkbezoek waarbij de SIGRA in samenwerking met de GG&GD en het OLVG op een informele wijze een zeer informatieve middag aan de minister heeft aangeboden. Het werkbezoek past in de reeks ´Gezonde Bustochtjes´ van de SIGRA. Deze zijn bedoeld om samenwerkingspartners die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het optimaal functioneren van de gezondheidszorg in Amsterdam een kijkje in de keuken te laten nemen van gezondheidszorginstellingen.