Gemeente Utrecht


Karavaan trekt door Hoograven

Vandaag heeft R. Verhulst, wethouder voor wijkveiligheid in Hoograven het startsignaal gegeven voor de Karavaan en andere activiteiten in het kader van Utrecht Veilig! Dat doen we samen. De Karavaan staat voor allerlei activiteiten waarmee bewoners meer betrokken raken bij het leefbaar houden van hun eigen straat. Het opbouwen van bewonersnetwerken, maar ook het stimuleren van sportieve vrijetijdsbesteding maken deel uit van de preventieve maatregelen die de gemeente neemt in het kader van Utrecht Veilig! Dat doen we samen. Samen met vertegenwoordigers van politie, Portes en wijkbureau bezocht de wethouder ook twee andere activiteiten die de veiligheid in Hoograven vergroten: de Speelmeebus en de Speelgarage.

Dankzij een goede samenwerking tussen politie, gemeente, openbaar ministerie en andere partijen is de criminaliteit in Hoograven de eerste maanden van 2003 flink afgenomen. De kracht van de Utrechtse veiligheidsaanpak zit in het samengaan van preventie, repressie en nazorg. Terwijl de politie zich met name richt op haar kerntaak om 'boeven te vangen', richt de aanpak van de gemeente zich op preventie. Bijvoorbeeld door het opbouwen van bewonersnetwerken en het stimuleren van sportieve vrijetijdsbesteding. Tijdens zijn bezoek aan Hoograven liet wethouder Verhulst weten dat zeer binnenkort een voetbalveld beschikbaar komt in het Liesboschpark voor de nieuwe voetbalvereniging Hoograven.

Een sterke sociale structuur in een buurt maakt de buurt immers weerbaarder tegen criminaliteit en verhoogt de gevoelens van veiligheid. Plezierige en zinvolle vrije tijdsbesteding werkt daarnaast preventief op het plegen van overlast en criminaliteit.

Die sociale structuur moet een impuls krijgen met De Karavaan. In andere steden is de Karavaan al een behoorlijk succes gebleken. Via een straatsgewijze aanpak van de veiligheid voor en door bewoners wordt gewerkt aan het opbouwen van een netwerk van bewoners. Gemeente en bewoners hebben contact met elkaar en leren elkaar kennen. Hopelijk ontstaat er in Nieuw-Hoograven op deze wijze een netwerk van bewoners die de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt en straat actief in de gaten houden. Bewoners worden (weer) de oren en ogen van de wijk.

De werkwijze van de Karavaan is als volgt: medewerkers van het gemeentelijk wijkbureau en een opbouwwerker nodigen bewoners zoveel mogelijk persoonlijk uit voor gesprekken. Via deze gesprekken willen zij erachter komen welke punten in de buurt of straat kunnen worden verbeterd op het gebied van veiligheid. Zoals betere verlichting, het bestrijden van overlast, het snoeien van groenvoorzieningen en het zorgen voor meer speelgelegenheid voor kinderen. Maar het kan ook gaan om opleidingsvragen, een taalcursus of meer activiteiten in de buurt. Dankzij Utrecht Veilig! Dat doen we samen is dit project ingezet in de wijk Hoograven.

Naast de Karavaan wordt in Hoograven ingezet op extra vrije tijdsactiviteiten voor kinderen vanaf 10 jaar. Dat heeft geleid tot uitbreiden van het begeleid buiten spelen vanuit de Speelgarage van 1 maal per week naar 3 maal per week en tot uitbreiding van de Spelenkar met een zelfde aantal dagdelen. Ook opende wethouder Verhulst een speelmeebus. Kinderen kunnen speelgoed van de speelmeebus gebruiken om buiten te spelen en worden begeleid bij sport en spel. De Speelmeebus zal van april tot en met oktober drie keer per week na schooltijd de wijk in gaan. Per middag bezoekt de bus twee pleinen. Bij de opening reikte de wethouder prijzen uit aan de kinderen die de bus hadden versierd.

De aanpak Utrecht Veilig! Dat doen we samen staat voor extra aandacht voor veiligheid in de hele stad, met accenten in Nieuw Hoograven en Kanaleneiland Noord. Belangrijke speerpunten in Nieuw Hoograven zijn daarbij: Minder criminaliteit en overlast rond winkelcentrum 't Goylaan. Minder veelplegers op straat. Minder jongeren uit de buurt die in de criminaliteit terechtkomen. Meer actieve bewoners die een bijdrage leveren aan de veiligheid in hun directe omgeving. Meer hulp en begeleiding voor risicokinderen uit de buurt. En meer sport- en andere vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren uit Nieuw Hoograven.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, Bestuurscommunicatie, 030 286 10 15. Utrecht, 8 december 2003.