VERENIGING VNO-NCW

Ondernemerschapsbrief startpunt versterken ondernemingsklimaat

DEN HAAG, 8 december 2003 - 'Met de beleidsbrief In actie voor ondernemers is de agenda voor het versterken van het ondernemingsklimaat gezet. Nu moet werk worden gemaakt van de waaier aan acties die het kabinet voorstelt'. Dat zei VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven maandag bij de presentatie van de beleidsbrief ondernemerschap. 'Te beginnen met de fiscale behandeling van bedrijfsoverdrachten'. VNO-NCW vindt dat het kabinet het ondernemingsvermogen moet vrijstellen van successie- en schenkingsrechten. Zo'n vrijstelling is niet alleen de smeerolie voor de komende bedrijfsoverdrachtengolf, ook wordt daarmee beter aangesloten op de fiscale regimes in andere landen.

De VNO-NCW voorzitter, die maandag met zijn collega van MKB-Nederland het eerste exemplaar van de beleidsbrief ondernemerschap door de Staatssecretaris van Economische Zaken overhandigd kreeg, herinnerde eraan dat het ruim vier jaar geleden is dat de laatste samenhangende kabinetsvisie op ondernemerschap verscheen. 'Het is goed dat dit kabinet aan het begin van de regeerperiode een nieuwe ondernemerschapsagenda presenteert. Juist nu de economie in zwaar weer zit, wordt nog eens extra duidelijk dat het geld in Nederland niet zomaar verdiend wordt. Het zijn de vele honderdduizenden ondernemers die dagelijks in de weer zijn om welvaart en werkgelegenheid te creëren. Een stimulerend ondernemingsklimaat is voor hen van het grootste belang', aldus Schraven.

Schraven vindt dat als eerste werk moet worden gemaakt van de fiscale behandeling van bedrijfsoverdrachten. 'De komende tien jaar wisselen jaarlijks 10.000 bedrijven - vaak familieondernemingen - van eigenaar. Het is van groot belang dat die bedrijfsoverdrachten succesvol verlopen. Niet alleen staan op bedrijfsniveau forse belangen op het spel, ook macro-economisch telt het gewicht van bedrijfsoverdrachten in termen van toegevoegde waarde, werkgelegenheid en innovatievermogen'.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


08 dec 03 15:57