Consumentenbond

Sms-tarieven in Nederland veel te hoog

8 december 2003

Geen prijsconcurrentie op sms-markt

Tarieven voor het verzenden van sms'jes in Nederland behoren tot de hoogste in Europa. Het tarief voor een sms'je bij een abonnement is in Nederland EUR0,21, bij een prepaid kaart betalen consumenten EUR0,22. In de rest van Europa ligt de prijs voor het verzenden van een sms'je bij een abonnement op gemiddeld EUR0,15. Volgens de Consumentenbond is sprake van een gezamenlijke machtspositie van de mobiele telefoonaanbieders. De Consumentenbond roept de Opta en de Nma op hiertegen maatregelen te nemen.

De Nederlandse consument is het duurste uit van heel Europa, dat blijkt uit onderzoek van de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir. Met een gemiddeld tarief van EUR0,21 per verzonden sms'je (bij een abonnement) en EUR0,22 (voor een prepaid kaart) steekt Nederland grauw af bij de rest van Europa. Gemiddeld liggen de sms-tarieven in Europa op EUR0,15. De laagste tarieven betalen consumenten in Denemarken en Noorwegen: gemiddeld EUR0,08 per sms'je.

UFC Que Choisir heeft vanaf 2001 de Franse sms-markt onderzocht. UFC heeft o.a. gekeken naar de reële kostprijs en de tarieven van sms'jes. Uit het onderzoek blijkt dat de aanbieders op de sms-markt nagenoeg dezelfde hoge prijzen hanteren. Er is geen sprake van een concurrerende prijs en prijzen gaan niet naar beneden, terwijl er steeds meer wordt ge-sms't. Ook in Nederland neemt het aantal verzonden sms'jes jaarlijks toe: 2 miljard sms'jes in 2002, in 1999 werden nog geen 0,5 miljard sms'jes verstuurd.

Volgens de Consumentenbond hebben mobiele telefoonaanbieders een gezamenlijke machtspositie. De aanbieders hanteren allemaal een gelijkwaardige prijs, bieden precies hetzelfde product aan en er is geen prijsconcurrentie. Doordat prijsconcurrentie op de sms-markt ontbreekt, blijven de prijzen hoog. De Consumentenbond vraagt telecomwaakhond Opta en kartelpolitie NMa om hiertegen op te treden. De bond hoopt dat mobiele telefoonaanbieders een eerlijker prijs gaan vragen voor sms'jes.