PROFESSOR BRUNO CAZIN

Onderzoek toont verbeterde reacties met orale ......

Onderzoek toont verbeterde reacties met orale fludarabine-fosfaat en cyclophosphamidum bij onbehandelde chronische lymfoïde leukemie patiënten (CLL)

SAN DIEGO, December 8/PRNewswire/ -- - Interim fase II gegevens tonen een totaal responspercentage van 80
procent

Een interim fase II onderzoek dat werd voorgesteld tijdens de 45e jaarlijkse bijeenkomst en uiteenzetting van de Amerikaanse Vereniging van hematologie toonde aan dat CLL-patiënten die de eerstelijnsbehandeling ondergingen van een combinatie van orale fludarabine-fosfaat (Fludara(R) Oral) en cyclophosphamidum een responspercentage van 80 procent behaalde bij 75 patiënten en bracht de blijvende remissie met de gemiddelde tijd voor verbetering op bijna drie jaar.

Van de totale respons van 80 procent, vertoonden 53,3 procent van de deelnemers een volledige respons, 5,3 procent een nodulaire gedeeltelijke response (NGR) en 21,3 procent vertoonde een gedeeltelijke respons (GR) gebaseerd op de criteria van het Nationaal Kankerinstituut (NCI). Incidentie van 3-4 graadsinfectie was heel laag op vier procent. Na een follow-up van drie, zijn nog 63 patiënten in leven.

Minimale residuele ziekte (MRD) werd op het einde van de behandeling vastgesteld. De gebruikte doorstroomcytometrie-techniek kan één kwaadaardige cel opsporen tegen een achtergrond van 10(4) normale cellen. Van de 30 patiënten met VR die met de doorstroomcytometrie werden geëvalueerd, bleek 66 procent MRD-negatief te zijn.

'MRD wordt vaak in CLL vastgesteld na een chemotherapie, daarom kunnen deze patiënten nu gebruik maken van een bijkomende strategie met de bedoeling om deze ziekte te genezen,' zei Dr. Bruno Cazin van de Franse Coöperatieve Groep voor CLL, Lille, Frankrijk, die dit onderzoek leidt.

Details van het onderzoek

Deze gegevens werden verkregen als onderdeel van een lopende, open-labelled, fase II klinische test om de werkzaamheid en de veiligheid te evalueren van orale fludarabine-fosfaat en cyclophosphamidum bij CLL-patiënten die vroeger niet behandeld werden. De gegevens werden verkregen van 75 onbehandelde patiënten die orale fludarabine-fosfaat (30 mg/m(2)/dag) en orale cyclophosphamidum (200 mg/m(2)/dag) toegediend kregen, op dagen 1-5, en dit werd zes keer na 28 dagen herhaald. De gemiddelde leeftijd was 54 jaar (tussen 37-66) en het gemiddelde aantal van toegediende cycli was 5,3 (tussen 1-6); 91 procent van de cycli werden onmiddellijk toegediend en 97 procent de volledige dosis. De respons werd vastgesteld bij 75 patiënten: 40 VR's (53,3 procent); vier nodulaire GR's (5,3) procent);

16 GR's (21,3 procent); zes SD's (acht procent); en negen mislukkingen (12 procent), inclusief twee GD's (2,6 percent). Minimale residuele ziekte (MRD) werd vastgesteld op het einde van de behandeling met behulp van de vierkleurige doorstroomcytometrie-techniek met een gevoeligheid van 1 kwaadaardige cel tegen een achtergrond van 10(4) normale cellen. Van de 30 patiënten met VR die met de doorstroomcytometrie werden geëvalueerd, bleek 66 procent MRD-negatief te zijn.

De meest nadelige bijwerkingen waren klein of gematigd en als beheersbaar beschouwd. Toxiciteit was voornamelijk hematologisch: NCI graad ¾ neutropenia (52 procent), anemie (drie procent) en trombopenie (zes percent).
Gematigde gastro-intestinale toxiciteit; behandeling werd zeer goed verdragen. Zeer lage overeenkomst met NCI graad 4 infectie, nl. vier procent.

Over fludarabine-fosfaat

Fludarabine-fosfaat, een cytotoxische chemotherapie, is in Europa goedgekeurd als een eerstelijnsbehandeling voor CLL. Het medicijn is beschikbaar als orale en IV-behandeling. Fludara i.v. is in meer dan 70 landen goedgekeurd voor B-CLL-patiënten die niet reageerden op vorige behandelingen met alkyrende stoffen. Het wordt ook onderzocht als een mogelijke behandeling voor een aantal kankers en is goedgekeurd voor de behandeling van non-Hodgkin-lymfoom in Zwitserland en Canada.

Over CLL

CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen en treft ongeveer 120.000 mensen in de Verenigde Staten en Europa. De ziekte wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen van 50 jaar of ouder. CLL wordt gekenmerkt door de opeenhoping van functioneel onrijpe witte bloedcellen (lymfocyten) in het beenmerg, bloed, lymfeweefsel en andere organen. Er zijn twee soorten lymfocyten in het bloed aanwezig: B-cellen en T-cellen. Ongeveer 95 procent van de CLL-gevallen heeft betrekking op de kankerachtige B-cellen. Omdat deze B-cellen een langere levensduur hebben dan normaal, beginnen ze opeen te hopen en de normale, gezonde bloedcellen te 'verdringen'. De opeenhoping van functioneel onrijpe cellen in het beenmerg verhindert de generatie van gezonde cellen en kan fataal worden. Symptomen zijn vermoeidheid, botpijn, nachtzweet, verminderde eetlust en gewichtsverlies, maar als het beenmerg wordt aangetast leidt het ook tot een verzwakt immuniteitsysteem, waardoor de patiënt een hoger risico heeft op infecties.

Contact: Professor Bruno Cazin, +33-320-445266, of fax, +33-320-444094

Source: Professor Bruno Cazin

Professor Bruno Cazin T: +33.320.445266 F: +33.320.444094


08 dec 03 16:43