GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 december 2003 16:52
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks krijgt steun voor Robin-Hood-heffing

( 4 december 2003)

GroenLinks pleitte vorige week voor de invoering van een Robin Hood heffing: de rijken betalen een extraatje voor de armen. Als dit voorstel het niet haalt, start GroenLinks een telefoonteam en een rekening om dat uit te voeren. Ineke van Gent heeft minister De Geus bij de begroting Sociale Zaken uitgedaagd meer werk te maken van 'eerlijker delen'. Na aandringen van GroenLinks, heeft de minister toegezegd samen met Ineke van Gent een telefoonteam te willen vormen. Veel-verdienend en vermogend Nederland kan zich daar melden voor een solidariteitsbijdrage. Het bedrag dat zij op deze manier ophalen, zal de minister toevoegen aan het budget voor de bijzondere bijstand. Dit budget wordt door de regering met 170 miljoen euro verlaagd in 2004.

Zwakste schouders, zwaarste lasten
De minima in Nederland bloeden voor het op orde houden van het kasboek van Zalm. De bezuinigingen op de huursubsidie en de zorg en de bevriezing van de uitkeringen en de kinderbijslag, leiden ertoe tot mensen op of rond het minimum tot 20% van hun besteedbaar inkomen moeten inleveren. Dat bleek eerder deze week uit berekeningen van GroenLinks. Daarom stelde GroenLinks de Robin-Hood-heffing voor: de 700 duizend rijkste huishoudens betalen eenmalig 500 euro voor de 700 duizend armste huishoudens. Dat dient als compensatie voor de groeiende verschillen tussen arm en rijk.

Telefoon-team 'Robin Hood'
Ineke van Gent zal met steun van de minister een telefoonteam formeren om de topverdieners af te romen. Van verschillende kanten komt de steun voor dit idee al binnen. Presentatrice Claudia de Breij heeft maandag reeds een bijdrage toegezegd. Vandaag ontving Ineke van Gent een telefoontje van een bejaarde dame uit Nijmegen, die met genoegen vijfhonderd euro wilde overmaken voor de minima. De 500 rijkste Nederlanders hebben samen alleen al een vermogen hebben van 92,6 miljard euro. Door hen gericht te benaderen, hoopt Ineke van Gent te bereiken dat de winter voor de minima iets minder koud zal worden.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -