Novem


CO2-NOx-emissiehandel

CO - en NO -emissiehandel

De voorbereidingen voor de handel in NOx- en CO2-emissierechten zijn in volle gang. In Europees verband maakt Nederland zich gereed voor CO2-emissiehandel en op nationale schaal voor de handel in NOx-emissierechten. Het wetsvoorstel om emissiehandel mogelijk te maken nadert het stadium van parlementaire besluitvorming.

Zowel voor CO2 als NOx-emissiehandel zijn de monitoringsvoorwaarden nagenoeg vastgesteld. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is in oprichting. Deze organisatie zal vanaf de start van emissiehandel toezien op naleving van de regelgeving hieromtrent. De activiteiten zullen onder andere bestaan uit het verstrekken van de emissiehandelsvergunning, het registreren van transacties, toezicht en handhaving.

Het Nederlandse Allocatie- of toewijzingsplan voor CO2-emissierechten moet eind maart 2004 aan de Europese Commissie worden voorgelegd.

Om alle direct betrokkenen op de hoogte te houden, organiseren de ministeries van EZ en VROM - als vervolg op de congressen in april en september 2003 - een congres over CO2- en NOx-emissiehandel op 29 januari 2004. Tijdens dit congres wordt u geïnformeerd over de systematiek van emissiehandel, monitoring, de Nederlandse Emissieautoriteit en de allocatie (toewijzing) van CO2-emissierechten. Meer informatie vindt u onder het kopje congresinfo op deze site.