Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl



Staatssecretaris Van Gennip in actie voor ondernemers

Op maandag 8 december heeft staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken namens het kabinet de Beleidsbrief 'In actie voor Ondernemers' naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief zijn de belangrijkste knelpunten voor ondernemers in kaart gebracht en wordt een groot aantal acties voorgesteld om deze op te lossen. Het gaat hierbij met name om het klimaat waarbinnen ondernemers opereren en waarvoor de overheid verantwoordelijkheid draagt, zoals de kwaliteit van regelgeving en de publieke dienstverlening.

Na jaren van opleving van het ondernemerschap is er sprake van een neerwaartse ontwikkeling in het aantal starters en in de prestaties van bestaande bedrijven. Ook neemt het aantal faillissementen toe. Ondernemers geven aan dat zij in het huidige ondernemingsklimaat veel knelpunten ervaren bij het uitoefenen van hun bedrijf. Daarnaast bestaat het gevoel dat de maatschappelijke waardering voor ondernemerschap de afgelopen periode is afgenomen. De signalen vanuit de maatschappij, en in het bijzonder het bedrijfsleven, zijn vertaald in 43 acties waarvoor het kabinet zich de komende jaren zal inzetten.

De acties in de Beleidsbrief zijn gecategoriseerd in verschillende actieplannen die zijn gerelateerd aan de verschillende levensfasen van een bedrijf: een actieplan voor startende ondernemers, één voor ondernemers in de groeifase, en tenslotte één voor ondernemers in de fase van bedrijfsoverdracht & bedrijfsbeëindiging. Staatssecretaris van Gennip: 'Nederland moet ondernemender worden en meer waardering krijgen voor de ondernemers. Momenteel zucht de ondernemer onder een enorme hoeveelheid regelgeving en administratieve lasten. Door op deze terreinen aan de slag te gaan, hoopt het kabinet dat ondernemen aantrekkelijker wordt en dat bedrijven hun potentieel efficiënter kunnen benutten'.

08 dec 03 17:06