Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Grote steden krijgen extra geld voor verbetering veiligheid en leefomgeving door de Impuls Burgerparticipatie

8 december 2003

Minister De Graaf (BVK) heeft besloten om de 30 grote steden die vallen onder het Grotestedenbeleid (GSB) voor 2004 een eenmalige financiële bijdrage te geven voor verbetering van de veiligheid en leefomgeving in wijken door burgerparticipatie. Het gaat om een bedrag van in totaal 13,6 miljoen euro. Daarnaast heeft de bewindsman voor de 30 GSB-gemeenten een extra bedrag van in totaal 2 miljoen euro uitgetrokken voor het opstellen van veiligheidsplannen voor de derde convenantsperiode (2005 - 2009). De Graaf heeft dit vandaag bekend gemaakt na afloop van zijn werkbezoek in het kader van het GSB-beleid aan de gemeente Amsterdam.
---

Met de extra financiële Impuls Burgerparticipatie die een vervolg is op de aanpak van Onze Buurt aan Zet, worden de steden beter in staat gesteld burgers meer te betrekken bij het maken van afspraken op het gebied van veiligheid en de leefomgeving. De minister vindt het essentieel dat ook de bewoners in de wijken zich verantwoordelijk voelen voor de openbare ruimte.

De 30 steden krijgen een grote mate van vrijheid in de wijze waarop de financiële middelen worden ingezet. De steden dienen in 2005 wel rapport uit te brengen over de bereikte resultaten.

De ervaringen met Onze Buurt Aan Zet wijzen wel uit dat de betrokkenheid van allochtone bewoners bij het Grotestedenbeleid tot dusverre achter is gebleven bij de verwachting. Overigens zijn de ervaringen positief. Zowel steden als betrokken bewoners vinden een actieve betrokkenheid en inzet van burgers in hun eigen leefomgeving daadwerkelijk bijdragen aan een beter woon en leefklimaat. Minister De Graaf zal de praktijkervaringen van Burgerparticipatie gebruiken bij de verdere aanpak van het Grotestedenbeleid met ingang van 2005.

Verdeling van de gelden:

G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag): 1.058.683 euro per stad

G 21 (Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo, Zwolle, Breda, `s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Arnhem, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Venlo, Dordrecht, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden en Schiedam): 407.186 euro per stad.

G5 (Alkmaar, Amersfoort, Emmen, Lelystad en Zaanstad): 162.874 euro per stad.

Voor het opstellen van de veiligheidsplannen krijgen de 30 steden ca. 66.000 euro elk.
---