KIM IRWIN

Analyse toont voordeel van vroegere toediening van Zevalin

SAN DIEGO, California, December 8/PRNewswire/ --Resultaat van behandeling verbetert met tweede-lijn-toepassing vergeleken met derde-lijn en later bij B-Cel NHL-patiënten

Gegevens van een geïntegreerde analyse die vandaag werden voorgesteld tijdens de 45e jaarlijkse bijeenkomst en uiteenzetting van de Amerikaanse Vereniging van hematologie tonen aan dat non-Hodgkin lymfoom-patiënten die een tweede-lijns-behandeling krijgen met de radio-immunotherapie Zevalin (R) hogere responspercentages vertonen en hun responsen duren ook langer dan vergeleken bij de derde-lijn en later in het behandelingsparadigma. De analyse gebeurde bij 211 patiënten van vier klinische testen. De onderzoekers vergeleken individuen die één reeks chemotherapie kregen met patiënten die er twee of meer kregen vóór de toediening van Zevalin. De voordelen van vroegere behandelingen waren voornamelijk merkbaar bij patiënten met folliculaire B-cel NHL.

'Onze analyse toont aan dat Zevalin effectiever zou werken als het vroeger in het behandelingsparadigma voor NHL wordt gebruikt,' zei Christos E. Emmanouilides, M.D., Directeur, Klinisch Lymfoom Onderzoeksprogramma, Universiteit van Californië (Los Angeles), Jonsson Comprehensive Cancer Center, en belangrijkste auteur van de studie. 'Zevalin is een behandeling die de gerichtheid van een monoklonale antilichaam combineert met het tumordodend vermogen van de 90Y radio-isotoop. Zevalin is de eerste van een nieuwe klasse van kankerbehandelingen die radio-immunotherapieën worden genoemd, krachtige nieuwe wapens in ons voortdurend gevecht tegen dodelijke kankers.'

Resultaten van de studie toonden aan dat tweede-lijn-patiënten een hoger (86 procent) responspercentage hadden dan patiënten die het als een derde-lijn-behandeling of nog later kregen (72 procent; P=.051). De ongelijkheid in het totale responspercentage tussen de twee groepen (49 procent vs 28 procent; P=.004) was zelfs nog groter. Tweede-lijn-patiënten hadden een langere gemiddelde tijd voor verbetering en gemiddelde responsduur . TTP en DR bij tweede-lijn-patiënten die een VR/VRu bereikten was 23,9 en 22,8 maanden, vergeleken met 15,6 en 14,6 in respectievelijk derde-lijn en derde-lijn+ patiënten.

In de subgroep met patiënten met folliculaire NHL (n = 169), ORR was 90,6 procent bij tweede-lijn-patiënten (n=53) vergeleken met 79,3 procent bij derde-lijn-patiënten (P =.082). Bij deze patiënten met folliculaire NHL, gemiddelde TTP (14,9 vs 9,2 maanden; P=.038)

Details van het onderzoek

211 patiënten van onze vier klinische proeven die behandeld zijn met 90Y-ibritumomab tiuxetan werden samengebracht voor de analyse van de optimale timing van de behandeling (tweede-lijn vs derde of hoger). 63 patiënten kregen een tweede-lijn 90Y-ibritumomab tiuxetan en 148 hadden twee vorige behandelingen (tussen 2-9). De kenmerken van de patiënten waren gelijk tussen de groepen, behalve een hogere aantal lymfemerg-verwikkelingen bij tweede-lijn-patiënten dan bij derde-lijn-plus-patiënten (57 procent vs 39 procent; P=.023) en een neiging tot zwaarlijvigheid bij derde-lijn-plus-patiënten. Tweede-lijn-patiënten vertoonden een hogere ORR (86 procent) dan derde-lijn-plus-patiënten (72 procent; P=.051), en een hogere VR/VRu (49 procent vs 28 procent; P=.004). Tweede-lijn-patiënten hadden ook een langere gemiddelde TTP (12,6 vs 7,9 maanden; P=.038) en gemiddelde DR (13,7 vs 8,2 maanden; P=.163). TTP en DR bij tweede-lijn-patiënten die een VR/VRu hadden, waren respectievelijk 23,9 en 22,8 maanden, in vergelijking met respectievelijk 15,6 en 14,6 bij derde-lijn-plus-patiënten. In de subgroep met patiënten met folliculaire NHL (n = 169), ORR was 90,6 procent bij tweede-lijn-patiënten (n=53) in vergelijking met 79,3 procent bij derde-lijn-plus patiënten (P=.082), en VR/VRu percentages waren aanzienlijk hoger bij tweede-lijn-patiënten (54,7 procent vs 30,2 procent; P=.004). Bij de patiënten met folliculaire NHL, gemiddelde TTP (14,9 vs 9,2 maanden; P=.038) en DR (14,2 vs 8,2 maanden; P=.093) waren ook langer bij tweede-lijn-patiënten dan bij derde-lijn-plus patiënten. Graad 3/4 nadelige bijwerkingen waren voornamelijk hematologisch in beide groepen, met vergelijkbare frequentiepercentage. Niet-hematologische nadelige bijwerkingen waren voornamelijk graad 1 of 2.

Over NHL

Non-Hodgkin-lymfoom is een kwaadaardige ziekte in het lymfvatenstelsel. Het is afkomstig van de lymfcellen, een soort witte bloedcellen, die kunnen worden onderverdeeld in twee belangrijke soorten, B lymfcellen en T lymfcellen (ook wel B-cellen of T-cellen genoemd). Bij volwassenen is ongeveer 85 procent van de NHL-gevallen afkomstig van de B-cel.

In de Europese Unie zijn er ongeveer 230.000 gevallen van NHL, met een jaarlijkse incidentie van ongeveer 70.000. In Europa stijgt deze incidentie jaarlijks met 4 procent.

Non-Hodgkin-lymfomen kunnen klinisch worden onderverdeeld in twee algemene categorieën: indolente lymfomen die relatief traag groeien, en agressieve lymfomen die sneller groeien. Indolente lymfomen omvatten folliculaire NHL en werden vroeger vaak geclassificeerd als 'low-grade'. Indolente NHL vertegenwoordigt ongeveer 45-50 procent van alle non-Hodgkin-lymfomen. De gemiddelde leeftijd waarbij de diagnose wordt vastgesteld is 55-60 jaar.

NHL komt iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Enkele risicofactoren zijn preëxistente infecties (voornamelijk HIV, Epstein-Barr virus en T-lymfotropisch virus type 1), blootstellingen aan bepaalde chemicaliën, vroegere orgaantransplantatie en familiegeschiedenis van de ziekte.

Over Zevalin(R)

Zevalin is de eerste commercieel beschikbare radio-immunotherapie voor low grade B-cel NHL. Het combineert de doeltreffende kracht van een anti-CD20 mono-kloon antilichaam met de radio-isotoop yttrium-90. In februari 2002 werd het goedgekeurd door de US-FDA voor gebruik in de behandeling van recidive of refractaire low-grade folliculaire of getransformeerde NHL. Het CPMP heeft een positief advies gegeven en in 2004 wordt een goedkeuring verwacht door de Europese Unie.

Contact: Kim Irwin

Email: KIrwin@mednet.ucla.edu

Tel: +1-310-206-2805

Source: Kim Irwin

Kim Irwin, +1-310-206-2805, of KIrwin@mednet.ucla.edu


08 dec 03 16:58